Veiligheid

Co-Prev publiceert praktijkgids over manueel hanteren van lasten

Co-Prev, de vereniging van Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het werk, heeft een praktijkgids over manueel hanteren van lasten uitgebracht, waarin op een praktische manier (met stroomschema’s) wordt verwezen naar normen, zoals EN1005 en ISO 11228.

De praktijkgids begint (hoofdstuk 1) met een overzicht van de kosten die veroorzaakt worden door musculoskeletale klachten en de erkenning van verschillende aandoeningen als beroepsziekte. 100 miljoen EU burgers hebben musculoskeletale klachten, bij 40 miljoen onder hen zou het veroorzaakt worden door het werk. Vervolgens geeft de praktijkgids een overzicht van de relevante Belgische wetgeving en het maximaal tilgewicht, met een verwijzing naar een vraag gesteld in de Kamer aan de toenmalige minister Monica De Coninck (zie ook het nieuwsbericht op senTRAL).

In hoofdstuk 2 wordt dieper ingegaan op de verschillende aspecten van manueel hanteren en in hoofdstuk 3 op het stappenplan dat ook in de wetgeving terug te vinden is:

1. Het voorkomen van het manueel tillen van lasten;
2. Risicobeoordeling;
a. risicoscreening
b. specifieke oplossingsgerichte risicobeoordeling
3. Gepaste maatregelen;
4. Opleidingen en instructies.

In de volgende hoofdstukken worden deze stappen uitgewerkt per subdomein:
  • Manueel tillen, houden, dragen van lasten (hoofdstuk 4);
  • Manueel trekken en duwen (hoofdstuk 5);
  • Repetitief werken (hoofdstuk 6);
  • Verplaatsen van patiënten  (hoofdstuk 7).
De praktijkgids eindigt (hoofdstuk 8) met een overzicht van de essentiële vragen en de screeningsvragen, en internetlinks naar de KIM-tool en naar een samenvatting van de ISO TR 12296.

U vindt de praktijkgids terug op de website van Co-Prev.

Meer informatie op senTRAL:

Gepubliceerd op 18-12-2014

  322