Covid-19: hoe brandveilig zijn coronaschermen?

In de strijd tegen het COVID-19-virus zijn schermen in plexiglas een vertrouwd zicht geworden in bedrijven, ziekenhuizen, winkels en andere publiek toegankelijke ruimtes. Vooral voor werknemers die dagelijks contact hebben met klanten of bezoekers, is dit persoonlijk beschermingsmiddel geen overbodige luxe. Maar hoe brandveilig zijn dergelijke schermen?
 
Acrylaat – bekend als plexiglas – is een populair en goedkoop materiaal voor de vervaardiging van beschermingswanden. Daarnaast worden ook polycarbonaat en gehard veiligheidsglas gebruikt.
 
Uit brandveiligheidstesten blijkt echter dat acrylaat/plexiglas bij brand al na tien seconden begint te smeulen, om vervolgens vuur te vatten. Polycarbonaat vertoonde wel brandplekken, maar vloog niet in brand. Veiligheidsglas bleef onaangetast.
 
Louter op basis van de (goedkoopste) kostprijs beschermingswanden aankopen, is dus niet altijd de veiligste keuze. De aankoop van schermen die vervaardigd zijn uit polycarbonaat of gehard glas, is alvast een stap in de goede richting om uw medewerkers maximaal te beschermen in geval van brand. Ook het B1-certificaat kan een goede graadmeter zijn. Dit is een onderdeel van de Europese DIN 4102-norm voor de brandwering van materialen.

Auteur: Geert Van Cauwenberge

Gepubliceerd op 24-09-2020

  65