Covid-19: Ook mondmaskers in warenhuizen

De federale overheid heeft de handelsbelemmeringen op de verkoop van mondmaskers opgeheven. De maatregel gaat in op 4 mei 2020.
Gewone mondmaskers – officieel ‘chirugische maskers’ genoemd – mochten tot nu alleen via de apotheek verkocht worden. Op voorschrift van een arts of een andere gezondheidsbeoefenaar. Maar op 4 mei gaan ook de ondernemingen uit de niet-cruciale sectoren en niet-essentiële diensten weer aan de slag én moeten alle personen van 12 jaar of ouder die het openbaar vervoer nemen, een mondmasker dragen of een alternatief, dat neus en mond bedekt. Bovendien zouden op 11 mei de winkels weer open mogen gaan, waardoor de grote vraag naar mondmaskers nog toeneemt.
Het is dan ook niet meer verantwoord dat de detailhandel in chirurgische maskers wordt voorbehouden aan de apotheken, meent minister van Economie en Werk, Nathalie Muylle. Zij heft die exclusiviteitsregel op, ‘zodat de burgers zich zoveel als mogelijk kunnen bevoorraden met de nodige maskers voor 4 mei 2020’.
Alleen jammer dat haar besluit maar op 4 mei gepubliceerd werd en het pas op die datum in werking treedt. Voor wie op 4 mei nog een mondmasker moet halen vooraleer ie op de trein naar het werk stapt, wordt het krap ...
Opgelet! De detailverkoop van de professionele FFP2-maskers blijft wél het exclusieve domein van de apotheker.

Auteur: Carine Govaert

Gepubliceerd op 04-05-2020

  89