COVID-19: Wat kan volgens de Nationale Veiligheidsraad vanaf 18 mei?

 
Op de gezamenlijke persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad heeft premie Wilmès vandaag een overzicht gegeven van de afbouwmaatregelen die op maandag 18 mei 2020 in werking treden. Het ministerieel besluit met de juridische grondslag voor deze maatregelen is wellicht voor vrijdagavond.
 

Zoals aangekondigd, kunnen de scholen van het lager en secundair onderwijs gedeeltelijk weer hernemen. De kleuterscholen blijven dicht.

  • Musea en culturele bezienswaardigheden, zoals historische gebouwen, mogen weer opengaan op voorwaarde dat zij werken met een online of telefonisch reservatiesysteem, zodat het aantal bezoekers beperkt kan worden. En zij moeten voldoende veiligheidsmaatregelen nemen zodat de afstandsregels gerespecteerd kunnen worden.
  • Haarkappers, schoonheidspecialisten, voetverzorgers en andere contactberoepen mogen vanaf maandag weer aan de slag. Er mag alleen op afspraak gewerkt worden. Klanten en personeel moeten mond-neusbescherming dragen. De veiligheidsafstand tussen de klanten moet gerespecteerd worden.
  • Markten mogen openen als er niet meer dan 50 kraampjes tegelijk opgesteld worden én de lokale overheid daarvoor toestemming geeft. Er moet een circulatieplan uitgewerkt zijn, de veiligheidsafstand moet gerespecteerd worden, en de marktkramer en zijn personeel moeten mond-neusbescherming dragen. Voor de klanten is dat niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden.
  • Natuurlijke trekpleisters’, zoals dierentuinen en -parken, mogen weer open. Maar net als bij musea en culturele bezienswaardigheden worden de tickets op voorhand online of telefonisch gereserveerd. En er werd een circulatieplan uitgewerkt. Bijkomende attracties zoals speelpleinen blijven gesloten. En dat geldt ook voor de cafetaria en restaurants die aan die natuurlijke trekpleisters verbonden zijn.
  • De reguliere sporten in clubverband mogen hervat worden onder de volgende voorwaarden: het moet gaan om een buitensport, met maximum 20 personen, in aanwezigheid van de trainer, en de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd. De cafetaria’s blijven gesloten.
  • Het regime voor de huwelijken en begrafenissen wordt versoepeld. Voortaan mogen er 30 personen aanwezig zijn op de ceremonie. Als de afstandregel nageleefd wordt. Een receptie achteraf blijft verboden.
  • Opmerkelijk: vóór 8 juni worden er geen nieuwe afbouwmaatregelen genomen. De Nationale Veiligheidsraad wil eerst het effect afwachten van de huidige versoepelingen op de verspreiding van het coronavirus. Er wordt intussen wel gewerkt aan een globaal afbouwplan voor de sectoren sport, cultuur, toerisme (ook jeugdkampen en zomerstages) en recreatie en horeca (ook cafés en terrassen). Omdat er tussen die sectoren een grote wisselwerking bestaat, wil men die plannen zoveel mogelijk op elkaar afstemmen.
  • Maar vast staat dat elk evenement van culturele, sportieve, toeristische of recreatieve aard verboden blijft tot 30 juni.

De Eerste Minister had het er niet uitdrukkelijk over: maar de regel van vier blijft gelden. Die is wellicht wat minder duidelijk dan de Duitse regel, waar één familie één andere familie mag bezoeken, maar de Belgische regeling heeft het voordeel dat men ook niet-gezinsleden mag opzoeken (bv. in een instelling), zolang men maar bij vier contacten blijft.

Op www.infocornonavirus.be vindt u een lijst met veel gestelde vragen. Wie daar geen antwoord vindt, moet zich volgens de premier laten leiden door de filosofie van de maatregelen en dat is: de contacten tussen de mensen zoveel mogelijk beperken om zo de verspreiding van het virus te verhinderen: ‘Gezondheid eerst’.

Voor de specifieke HSE-maatregelen verwijzen we naar onze vraag- en antwoordpagina’s (coronamaatregelen, heropstart) en de andere senTRAL-artikels over COVID-19

(foto: Youtube)


Auteur: Carine Govaert

Gepubliceerd op 13-05-2020

  53