Veiligheid

Digitaal leren als preventiemaatregel: 5 tips

Preventieadviseurs moeten vaak dezelfde veiligheidsinstructies aan verschillende werknemers uitleggen, zoals bij het onthaal van nieuwe medewerkers of uitzendkrachten. Een digitale leermodule kan een interessante aanvulling vormen op de onthaalbrochure of regelmatig terugkerende veiligheidsinstructies. Jurgen Gaeremyn licht in zijn tekst “Digitale leeromgeving als preventiemaatregel” toe waarom en hoe je digitale leerplatformen kan inzetten als deel van het preventiebeleid. We selecteren 5 tips uit de tekst: 
  1. Overweeg je om een leerplatform en e-learning software aan te kopen? Misschien werken collega’s van een andere afdeling al met een leerplatform waar de preventiedienst ook gebruik van kan maken. Ga dit zeker eerst na. 
  2. Geef je veel opleidingen waarbij de werknemers bij slagen een certificaat ontvangen? Kies dan een software die automatisch certificaten genereert na het slagen bij de test. 
  3. Zorg ervoor dat de leermodules nadien beschikbaar blijven voor de werknemers. We onthouden nooit alles wat we in een klassikale opleiding leren. Via een digitaal leerplatform kunnen werknemers indien nodig op een later tijdstip hun kennis opfrissen.
  4. Verlies persoonlijk contact niet uit het oog. Bij een onthaal is het nog steeds belangrijk om nieuwe werknemers persoonlijk aan te spreken en rond te leiden.
  5. Zorg ervoor dat de werknemers voldoende computervaardig zijn, zodat het volgen van de e-learning op zich zeker geen drempel vormt.
 
Voor nog meer tips over digitale leerplatformen kan u  de volledige tekst raadplegen op senTRAL (abonnement Safety, Safety Advanced, Local & Care): Digitale leeromgeving als preventiemaatregel.


 

Gepubliceerd op 07-03-2018

  204