Veiligheid

Dodelijk ongeval tijdens realityshow: productiemaatschappij veroordeeld (Frankrijk)

De productiemaatschappij van het Franse realityprogramma ‘Dropped’ is wegens een ‘onverschoonbare fout’ veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de familie van een cameraman die in 2015 tijdens opnames in Argentinië om het leven kwam bij een helikopterongeval.

Het ongeval gebeurde tijdens het draaien van de realityserie die wordt uitgezonden op de zender TF1. Bij de fatale botsing tussen twee helikopters vielen tien dodelijke slachtoffers waaronder drie Franse topsporters: zeilster Florence Arthaud, bokser Alexis Vastine en zwemster Camille Muffat.

De moeder, echtgenote en twee kinderen van de op 40-jarige leeftijd omgekomen cameraman Laurent Sbasnik daagden zijn werkgever, het productiehuis SAS Adventure Line Productions (ALP), in Frankrijk voor de rechter om een aanzienlijke schadevergoeding te eisen.

In zijn vonnis van 20 april, de eerste rechterlijke uitspraak in deze zaak, verklaart het TASS (Tribunal des Affaires de Sécurité Sociale) van het departement Hauts-de-Seine (nabij Parijs) dat ‘het arbeidsongeval waarvan de heer Laurent Sbasnik op 9 maart 2015 het slachtoffer werd te wijten is aan een onverschoonbare fout van SAS Adventure Line Productions’.

De rechtbank veroordeelde het productiehuis tot het betalen van 120.000 euro schadevergoeding aan de familie en de terugbetaling van 400.000 euro nabestaandenpensioen aan de CPAM (Caisse primaire d’assurance maladie) van de Hauts-de-Seine.

Naast de drie atleten verloren ook vijf crewleden en de twee Argentijnse helikopterpiloten het leven bij dit tragische ongeval waarbij twee helikopters in het noordwesten van Argentinië kort na het opstijgen vanaf een voetbalveld op elkaar botsten.

Meer info op senTRAL:

 

Gepubliceerd op 07-05-2018

  254