Doet u al aan wisselwerken?

Vlaamse bedienden brengen maar liefst 70 procent van hun werktijd al zittend door. Omdat het aantal zittende beroepen blijft toenemen, lanceert het Vlaams Instituut voor Gezond Leven een nieuwe campagne die werknemers aanzet om te “wisselwerken”.

Een zittende werknemer die aan wisselwerken doet, staat elk half uur even recht.

Zelfs een korte onderbreking van het zitten levert al gezondheidsvoordeel op. Het versnelt de vetverbranding en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en rugpijn. Bovendien biedt het op mentaal vlak enkele voordelen: door het wisselwerken heb je meer energie, een betere concentratie en een hogere productiviteit.

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven verzamelde tips van werknemers die al wisselwerken. We vatten er enkele voor u samen:
  • Gooi de klassieke vergadering om en start met “verstaderen”: ga rechtstaan en werk bijvoorbeeld met post-its en een flipchart.
  • Installeer een pauzesoftware op je laptop, bijvoorbeeld Workrave. De software zorgt ervoor dat je niet vergeet om regelmatig pauze te nemen en recht te staan.
  • Ruil een volle mailbox voor (telefoon)gesprekken. Als de collega in kwestie niet meteen bereikbaar is, kan je de mail staand versturen.

Meer tips kan u terugvinden op de website van Gezond Leven. 

Meer info op senTRAL:
Beeld van de week: Hoeveel moet je bewegen om niet dood te gaan van het zitten? 
Werken op kantoor: hoe doorbreek je sedentair gedrag? 
Langdurig staan is ook slecht voor de gezondheid 
Toolbox kantoorergonomie 

Gepubliceerd op 29-10-2018

  199