Veiligheid

Dringende nood aan gezondere maaltijden in bedrijfsrestaurants

Het Vlaams gezondheidsinstituut roept bedrijven op om hun warme maaltijden gezonder én evenwichtiger te maken. In veel bedrijfsrestaurants zijn de dagschotels immers nog al te vaak uitsluitend te verkrijgen met frieten of kroketten. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging. Gezonde voeding leidt tot gezondere werknemers en dus tot minder verzuim.

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez) deed een onderzoek naar het algemene gezondheidsbeleid in onze bedrijven. Dat beleid blijkt niet helemaal optimaal te zijn in bedrijven waar het personeel warme maaltijden kan verkrijgen. In vergelijking met enkele jaren geleden zijn de warme maaltijden er volgens de bevraging niet gezonder op geworden. Zo staan er opnieuw vaker frietjes en kroketten op het menu en wordt er te weinig mager vlees of vis geserveerd.

Overgewicht, cardiovasculaire en spijsverteringsproblemen kunnen mogelijke gevolgen zijn van ongezonde eetgewoonten. Dit heeft uiteindelijk ook een negatieve impact op het functioneren van het bedrijf. Vigez vermoedt dat zowel onwetendheid als de schaarse reglementering ervoor zorgen dat bedrijven amper bezig zijn met het thema gezonde voeding.

Ook professor voedingsleer Patrick Mullie is niet verbaasd over de resultaten van de bevraging. Hij wijst erop dat bedrijfskoks zeer strakke kookbudgetten krijgen opgelegd. Hij wil het bedrijfsmanagement aanmoedigen om hier meer geld voor vrij te maken. Een gezonde dagschotel kost ook geen fortuinen. Patrick Mullie stelt dat dit bijvoorbeeld bij Defensie goed gelukt is: de porties vlees zijn op een slimme manier teruggedrongen en er staan meer groenten op het menu. Tot slot geeft hij aan dat er amper opmerkingen of protest kwamen op dit nieuwe voedingsbeleid. Het kan dus effectief werken.


Gepubliceerd op 08-03-2017

  368