Een betere work-life balance dankzij duojob?

De vergrijzing, langer werken, de doorgedreven digitalisering, het toegenomen aantal burn-outs en het bijhorende verzuim zijn enkele uitdagingen waar huidige en toekomstige werknemers en werkgevers voorstaan. Steeds meer stemmen gaan op voor flexibele werkregelingen die zowel de productiviteit als de work-life balance optimaliseren.  Een van de voorgestelde maatregelen, is het lanceren van duojobs, waarbij twee werknemers eenzelfde job delen.


bron foto: Pexels

Gedeeld werk, dubbel werkgeluk?

Voor sommigen lijkt het delen van een job misschien net stresserender dan een job alleen uitvoeren. Toch pleit Romina Longo (Managing Director, Interim Management) voor de lancering van duojobs om de steeds toenemende werkdruk het hoofd te bieden. Zij ziet vooral een win-win in duojobs met een generatiemix. De 55-plussers kunnen een coachende rol opnemen en de jongere werknemers krijgen een goede begeleiding en meer starterskansen. “De kennis en competenties van de verschillende generaties (babyboomers, X en Y) is vandaag zo complementair dat een wederzijdse wisselwerking zeer waardevol is”, aldus Longo.

Een goed afgestemde duojob moet ook het psychosociale welzijn van de werknemers verbeteren. Oudere werknemers krijgen  de kans om het werkritme gradueel af te bouwen en de jonge werknemers krijgen meer ruimte om hun werk te combineren met hun privéleven.  

Case Novartis

Robert Gschwentner en Stefan Lackner delen hun job als hoofd van de Process Unit bij Novartis Oostenrijk. De twee zijn verantwoordelijk voor het productieproces in een steriele unit van het bedrijf, waar ongeveer 80 mensen werken. Ze werken elk 62,5 procent en zijn minimaal één keer per week beiden aanwezig op kantoor om te overleggen over belangrijke beslissingen.  De voordelen van deze werkwijze zijn naar eigen zeggen:
  • Continuïteit: één van de twee managers is altijd aanwezig op de site. In zeer drukke periodes kunnen ze beiden aanwezig, zodat issues sneller opgelost worden. 
  • Een betere work-life balance: dankzij het delen van de job, verdwijnt de nood om voltijds te werken en is er toch altijd een back-up aanwezig. 
  • Weloverwogen beslissingen: Robert en Stefan nemen belangrijke beslissingen altijd met twee, waardoor ze meer perspectieven bespreken bij het nemen van de beslissingen dan dat een enkele manager de beslissing zou nemen. 
  • Complementariteit: de ene focust meer op human resources, budgetten en investeringen en ingenieursprojecten, terwijl de andere meer focust op audits, compliance en microbiologie. Maar de taken lopen ook een beetje door elkaar. 

Meer informatie over flexibiliteitsprojecten bij Novartis kan u raadplegen op de website van Novartis.

Meer info op senTRAL: Het preventiebeleid inzake psychosociale risico’s op het werk 
 

Gepubliceerd op 14-01-2019

  227