Veiligheid

Een noodknop om mensenlevens te redden

Er zijn heel wat beroepen die in aanraking komen met agressie en geweld. Denk maar aan zorgmedewerkers, tram – en buschauffeurs, gemeenteambtenaren, etc. Gelukkig kunnen zij met één druk op een mobiele noodknop de hulpdiensten alarmeren.

Alarmering van de hulpdiensten
Secure2Go is een gecertificeerd bedrijf dat twee jaar geleden een mobiel alarmsysteem introduceerde waarmee mensen de hulpdiensten kunnen alarmeren. Het voordeel is dat het om een stil alarm gaat. Dit wil zeggen dat men niet eerst de 112 moet bellen om vervolgens te vertellen wat er aan de hand is. Men hoeft dus enkel op een knop te drukken, waarna de melding wordt behandeld in de particuliere alarmcentrale door gecertificeerde centralisten. Deze personen worden getraind in het opvolgen van persoonsalarmering en worden ook jaarlijks getoetst. De centralist tracht allereerst vast te stellen of er sprake is van een reële melding. Indien dit het geval is, contacteert de centralist de politie.
Gedetailleerde locatiebepaling
Het mobiel alarmsysteem kan tevens nagaan waar het slachtoffer zich bevindt aan de hand van een gps dat tot op tien tot twintig meter nauwkeurig is. Sommige producenten koppelen nog een extra tool aan de noodknop om ook in een gebouw de locatie van de oproep te kunnen traceren. Op die manier kan de centralist zelfs zien op welke verdieping of in welk appartement de medewerker in nood zich bevindt. Dat kan handig zijn in grote appartementsgebouwen of zorginstellingen.
Kwaliteit
Het is van belang dat de gebruiker ook echt op het systeem kan vertrouwen. Er bestaan namelijk heel wat verschillen in kwaliteit van alarmsystemen. Kiwa, een certificatie – instelling, beoordeelt het bedrijf, het systeem én de particuliere alarmcentrale jaarlijks op meer dan 80 punten. Zowel de hardware, de datatransmissie, de procedures en de opslag van privacygevoelige informatie en locatiegegevens worden door hen gecontroleerd. Om een goede overwogen keuze te maken, kan u steeds een kijkje nemen op de website van Kiwa.

Meer info op senTRAL:
Agressie in de zorgsector

Gepubliceerd op 23-01-2017

  423