Veiligheid

Eén op de drie werknemers neemt werktelefoontjes op tijdens vakantie

Uit een bevraging door het onafhankelijk onderzoeksbureau 365Analytics bij 1.000 Belgische werknemers, in opdracht van verzekeraar Delta Lloyd Life, blijkt dat één op de drie werknemers werktelefoontjes opneemt tijdens de vakantie, omdat de baas verwacht dat men voortdurend bereikbaar is. Dit baart gezondheidswerkers zorgen.
 

De smartphone: een vergiftigd geschenk

Fanya Verhenne, stafmedewerkster geestelijke gezondheidsbevordering bij het Vigez, stelt dat de smartphone een vergiftigd geschenk is. Door de smartphone zijn we gedurende heel de dag en in het weekend beschikbaar. Toch zijn we verwonderd over het aantal burn – outs, stressgerelateerde en psychosociale klachten die elk jaar toenemen. Studies tonen echter aan dat we gemiddeld acht dagen vakantie nodig hebben om echt los te komen van ons werk, alle stress van ons af te schudden en de batterijen opnieuw op te laden. Het is daarom aangeraden om te opteren voor één langere vakantie dan er geregeld een paar daagjes tussenuit te knijpen. Op één voorwaarde: je mag die rustperiode niet meteen vol plannen met verplichtingen. Op die manier vervang je gewoon de ene stress door de andere.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Men mag de fout niet alleen bij de leidinggevende leggen, zegt Annelore Van Herreweghe van Delta Lloyd Life. Het is eerder een maatschappelijk fenomeen: heel wat mensen zijn 24 uur per dag online via Facebook en andere sociale media. Dat gedrag wordt op zijn beurt doorgetrokken op kantoor.

Al wil dat niet zeggen dat de werkgever geen deel van de oplossing kan zijn. Zo zorgt Delta Lloyd Life er bijvoorbeeld voor dat wie met vakantie gaat, geback-upt wordt door een collega die de taken kan opvolgen. Zij vragen aan de leidinggevenden om hierop toe te zien en hun mensen ook mee te geven dat ze recht hebben op een privéleven en op een ongestoorde vakantie.

Bron: Gezond Werken, Eén op drie neemt werktelefoontjes op tijdens vakantie

Gepubliceerd op 06-07-2016

  431