Een op tien werknemers wordt digitaal gepest door collega

Bijna een op de tien Belgische werknemers zegt op de werkvloer het slachtoffer te zijn van cyberpesters. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven en IDEWE, de externe dienst voor bescherming en preventie op het werk, dat De Morgen en Het Laatste Nieuws konden inkijken.

Minstens maandelijks wordt over een collega geroddeld via digitale communicatiemiddelen (7,9 procent) of wordt hij of zij via die kanalen beledigd, bedreigd of geïntimideerd (6,2 procent). “Al zijn de meest voorkomende vormen van cyberpesten werkgebonden”, legt onderzoeker en professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) uit in De Morgen. “E-mails, berichten of telefoons worden genegeerd (32 procent), documenten bewust achtergehouden (9,6 procent) of werk wordt op het net openlijk bekritiseerd (8,7 procent).”  De onderzoekers hielden een steekproef bij 1.001 Belgische werknemers en daarvan zei bijna een op de tien (9 procent) minstens twee keer per week het slachtoffer te zijn van online pesterijen. Buitenlandse studies tonen vergelijkbare resultaten, met cijfers die variëren tussen 3 en 13 procent.

Soms is er ook sprake van intrusie: dan worden persoonlijke info en foto’s online geplaatst of gedeeld via berichten (5,5 procent), neemt iemand online de identiteit over (5,3 procent) of is er sprake van hacking (5 procent). Godderis wijst erop dat er meer aandacht is voor pesten op het werk, maar niet voor cyberpesten, terwijl de gevolgen vaak zwaarder zijn. “Als iemand een uitlachfoto maakt, keert die vaak jaren later nog terug. Meer ogen hebben hem ook gezien. Pesten gebeurt niet langer face to face, maar achtervolgt ons thuis, buiten de werkuren.”

Werkdruk en jobonzekerheid blijken de belangrijkste oorzaken. “Bedrijven stellen best een pestbeleid op en communiceren helder. Een raad voor leidinggevenden: zorg ervoor dat iedereen weet wat verwacht wordt. En als je als collega pestsignalen opmerkt, handel je van persoon tot persoon. Maak duidelijk hier niet aan mee te doen.” aldus Godderis.

Slachtoffers van pestgedrag hebben een hogere neiging de onderneming te verlaten en voelen zich ook vaker emotioneel uitgeput.

De Morgen, Eén op de tien werknemers wordt digitaal gepest door collega, 13 augustus 2019

Gepubliceerd op 22-08-2019

  115