Veiligheid

Elke dag 5 arbeidsongevallen in horeca

Elk jaar doen zich in de horeca zo’n 1 700 arbeidsongevallen voor, een vijftal per dag dus. Vooral jonge werknemers vormen een kwetsbare groep. Dat blijkt uit een analyse van verzekeraar AXA.Jonge slachtoffers

Arbeidsongevallen in de horeca treffen vooral jonge werknemers, die dus nog niet zo lang aan de slag zijn. Het risico op een arbeidsongeval daalt naarmate de werknemer meer jaren anciënniteit telt. Het gemiddelde slachtoffer is 35 jaar oud en heeft nog geen twee jaar ervaring.

Meeste kwetsuren aan handen

Een van de meest risicovolle activiteiten is het snijden van etenswaren. Probleem is dat de werknemer in dit geval geen beschermende handschoenen kan dragen. Letsels aan de handen komen dan ook vaak voor (één derde van de gevallen).

Andere lichamelijke letsels:

  • Armen: 13 %
  • Voeten: 11 %
  • Benen: 10 %
  • Ogen: 2 %

Als je het type letsels bekijkt, dan gaat het in 73 % van de gevallen om oppervlakkige trauma's, zoals snijwonden, ontwrichtingen of verstuikingen. Slechts 6,1 % van de letsels zijn brandwonden.

Oorzaken ongeval

AXA bekeek ook de oorzaken die aan de basis liggen van ongevallen in cafés en restaurants. De belangrijkste oorzaken zijn:
  • Verlies van controle over een machine (vaak snijmachine): 18 %
  • Val: 17 %
  • Verkeerde beweging: 16 %
  • Vallende of brekende voorwerpen: 14 %

Werken met materialen zoals chemische producten, handgereedschap en transportmiddelen (bv. vorkliften) kan ook een ongeval met zich meebrengen.

Tijdstip ongevallen

De meeste ongevallen gebeuren op donderdag. Dat heeft te maken met het feit dat op die dag de meeste eet- en drinkgelegenheden geopend zijn. Op zondag worden het minste ongevallen geteld. Januari en maart zijn de meest risicovolle maanden.
Tot slot leiden de 1 700 arbeidsongevallen die jaarlijks in de horeca gebeuren tot 37 000 dagen arbeidsongeschiktheid, volgens het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's. 

Bron: BESWIC, 5 arbeidsongevallen per dag in horeca, 8 september 2017

Meer info op senTRAL:
Arbeidsongeval (thematische fiche)
 

Gepubliceerd op 15-09-2017

  282