Veiligheid

Ergonomisch werken met tablets

Tablets zijn de voorbije jaren meer en meer ingeburgerd geraakt en hebben ook hun weg naar de werkvloer gevonden. Ze zijn erg handig om informatie op te lezen tijdens vergaderingen, notities te maken, mails te verwerken en ideaal om overal mee naartoe te nemen. Toch zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan tabletgebruik, onder meer vanuit ergonomisch standpunt. Hieronder lijsten we een aantal aandachtspunten op.

Mogelijke nadelen van langdurig tabletgebruik

Als je vaak op een tablet werkt en daarbij geen aandacht besteedt aan een correcte houding, loop je meer risico op klachten aan de nek, rug en polsen. Bovendien moet je, net zoals bij het werken met andere beeldschermen, ook rekening houden met de belasting van je ogen.

Enkele tips 
  • Vermijd overbelasting van de nek en rug door de tablet recht voor je te plaatsen. Zet de tablet in een degelijke houder, die bij voorkeur in hoogte instelbaar is.
  • Werkt je al staand met een tablet? Onderbreek het staan dan af en toe (om de 1 à 1,5 uur) door even rond te lopen, enkele oefeningen te doen of even te gaan zitten. Sowieso is regelmatig van houding veranderen een goed idee, ook bij zittend werk.
  • Vermijd overbelasting van de polsen door gebruik te maken van een degelijke houder zodat u de tablet kan neerzetten. Werk je langer dan 1 uur aan een stuk op de tablet? Zorg dan voor een tablethouder met extern toetsenbord en/of een externe muis, dat werkt nog steeds gemakkelijker dan een touchscreen.
Moet je rondlopen met de tablet? Gebruik dan een stevige case of hoes zodat je de tablet makkelijker kan vasthouden. Er bestaan bijvoorbeeld erg praktische modellen met een elastische band achteraan, waar je je hand door kan schuiven.
  • Verder gelden ook alle andere ergonomische aspecten gekoppeld aan beeldschermwerk. Vermijd bijvoorbeeld overbelasting van de ogen door ze regelmatig een rustpauze te gunnen. Kijk af en toe weg van het scherm, dat ontspant je oogspieren. Zorg er ook voor dat de helderheid van het beeldscherm is aangepast aan de omgeving en wijzig eventueel de lettergrootte zodat je alles vlot kunt lezen zonder de tablet te dicht bij je ogen te moeten houden.
Extra aandachtspunt voor wie werkt met meerdere schermen

Is het voor je job noodzakelijk om met twee beeldschermen te werken? Dan geniet het de voorkeur om te kiezen voor twee identieke schermen (zelfde formaat, opstelling, resolutie…) en bijvoorbeeld niet een tabletscherm te combineren met een ‘gewone’ monitor. Als beide schermen correct staan opgesteld, blijft de optimale hoofd/nekhouding behouden. Bovendien zorgen twee identieke schermen ervoor dat je ogen zich minimaal moeten aanpassen bij het variëren tussen beide schermen.

Verplichtingen als werkgever?

Als je als werkgever mensen tewerkstelt die langdurig moeten werken op een beeldscherm (bv. een tablet), dan ben je verplicht een risicoanalyse uit te voeren en desgevallend de nodige maatregelen te treffen. Hou er wel rekening mee dat, zelfs als je ergonomisch optimale werkplekken aanbiedt, dit nog steeds kan worden tenietgedaan door het niet-ergonomisch gedrag van jouw werknemers. Je moet hen dus ook sensibiliseren over het belang van een goede houding en voldoende beweging bij beeldschermwerk.

Alle verplichtingen ter zake staan in het KB van 10 oktober 2012 tot vaststelling van de algemene basiseisen waaraan arbeidsplaatsen moeten beantwoorden. Minimumcriteria voor het inrichten van de beeldschermwerkplek worden vermeld in het KB van 27 augustus 1993 en gelden nog steeds.

 

Gepubliceerd op 01-10-2015

  277