Europese campagne 2018-2019 over gevaarlijke stoffen op werkplek

Het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk startte in april 2018 een campagne tegen de blootstelling van gevaarlijke stoffen op de werkplek. Deze campagne wordt eind 2019 afgerond. Een eerste balans van de campagne en een korte vooruitblik op de nieuwe die al op komst is.
 

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen in arbeidsomstandigheden komt in Europa meer voor dan we denken. Gevaarlijke stoffen op het werk kunnen diverse gezondheidsproblemen en ziekten veroorzaken en tot heel wat veiligheidsrisico’s leiden.

De Europese campagne “Een gezonde werkplek: gevaarlijke stoffen, zo pak je dat aan!"  slaagde er niet alleen in om mensen bewuster te maken van de risico’s van gevaarlijke stoffen op de werkvloer, maar ook om een risicopreventiecultuur te bevorderen in vele bedrijven en organisaties.

Sinds de lancering van de campagne in april 2018 vonden er in elke Europese lidstaat heel wat activiteiten en mediacampagnes plaats. Op nationaal niveau schoten officiële instanties en campagnepartners in actie om bewustzijn te creëren over het beheer van gevaarlijke stoffen op de werkplek, en om bedrijven en organisaties te helpen in de bescherming van hun werknemers.

Enkele hoogtepunten van de campagne 2018-2019 waren o.a. twee succesvolle edities van de Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, een uitreikingsceremonie van de awards voor goede praktijken, en vele interessante infosessies tijdens een conferentie in Bilbao (op 12 en 13 november jl.).

Tijdens de campagne werden ook tools en publicaties ontwikkeld die bedrijven de komende jaren kunnen helpen bij het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen. Deze databank van waardevolle informatie zal in de loop van de komende maanden vertaald worden naar gebruiksvriendelijke onderdelen, vertaald op maat van elke deelnemende Europese lidstaat.

Nieuwe campagne: skelet- en spieraandoeningen

De campagne 2020-2022  zal in oktober 2020 uit de startblokken schieten. Die spitst zich toe op de preventie van werkgerelateerde skelet- en spieraandoeningen (SSA’s). Dergelijke aandoeningen blijven een van de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Volgens Europese officiële statistieken komt zowat 60% van de Europese werknemers in beeld bij deze problemen.

Ook andere cijfers zijn zorgwekkend: in 65% van de Europese bedrijven rapporteert men repetitieve hand- of armbewegingen bij werknemers (zowel bij arbeiders als bedienden), wat een stijging is met 4% ten opzichte van 2014. Het heffen en verplaatsen van personen (bijvoorbeeld in ziekenhuizen en RVT’s) of van zware lasten steeg op vijf jaar tijd van 47% naar 54%. Te langdurig stilzitten aan een werkplek (59% van de werknemers) is momenteel de derde gerapporteerde risicofactor in Europese bedrijven.

Een verkeerde lichaamshouding, repetitieve bewegingen en het dragen en verplaatsen van zware lasten zijn risico’s die SSA’s kunnen veroorzaken. Omwille van de te hoge frequentie van deze risicofactoren is het duidelijk dat er meer bekendheid moet worden gegeven aan hoe ze voorkomen kunnen worden.

De Europese campagne 2020-2022 “Preventie van werkgerelateerde skelet- en spieraandoeningen” geeft een volledig beeld van de oorzaken van dit hardnekkig probleem. Het doel is degelijke informatie over het thema te verspreiden, een geïntegreerde benadering van het probleem te bevorderen, en praktische instrumenten en oplossingen aan te reiken die op de werkplek resultaat leveren.

De nieuwe website van deze campagne zal in april 2020 te raadplegen zijn.

 

Gepubliceerd op 04-12-2019

  29