Veiligheid

Evolueren we in de toekomst naar een driedaagse werkweek?

Elk weekend een verlengd weekend van 4 dagen, voor velen zal dit als muziek in de oren klinken. En ze hebben geen ongelijk. Volgens onderzoekers zorgt een driedaagse werkweek voor de meest productieve werknemers. Maar is dit idee ook haalbaar?

Een standaard werkweek van 9 tot 17 uur zou in totaal amper meer opleveren. Dit omdat we sneller afgeleid raken en meer tijd verliezen met verschillende kleine activiteiten: rookpauzes, uitgelopen lunchpauzes, surfen op niet-werkgerelateerde websites, pauzes, … 
Volgens onderzoek zouden we maar 3 dagen in de week écht productief zijn, waarvan dinsdag de productiefste. De minst productieve dag in de week is vrijdag. Dit zijn de 4 meest voorkomende redenen waarom we vaak niet productief zijn: 
  • Afgeleid zijn door een collega 
  • Een slechte nachtrust 
  • Last van computerproblemen 
  • Een kater

Experimentele fase: wat zijn de financiële implicaties? 

Momenteel lopen er verschillende experimenten met de 4-daagse werkweek in Frankrijk, Zweden en zelfs België. De experimenten worden positief onthaald. 
 
Zweden experimenteert ondertussen ook met een werkdag van 6 uur met behoud van loon. De eerste resultaten tonen aan dat de productiviteit en het algemene welzijn erop vooruitgaan. Ook levert het experiment extra jobs op. Maar de 6 uren werkdag brengt eveneens extra kosten met zich mee om dit extra personeel aan te werven. Ondanks deze extra kosten schroeft ook Finland aan de lengte van hun werkdagen. Personeel met een burn-out brengt namelijk ook een extra kost mee. Extra mensen aannemen om meer werkprivébalans te kunnen creëren, is dan eerder een investering. Win-kost-win.
 
Deze kortere werkweken (en dagen) hebben al bij al een positief effect op de inzet en productiviteit, de werkprivébalans en de gezondheid van werknemers. Dit komt bedrijven uiteindelijk ten goede. 

3 dagen voor sommigen zelfs nog te veel

Volgens de Mexicaanse miljardair Carlos Slim is de 3-daagse werkweek het arbeidsmodel van de toekomst. Al pleit hij wel voor meer arbeidsjaren. 
Econoom John Maynard Keynes sprak decennia geleden al over de 15-urige werkweek. Rutger Bregman, auteur van het boek ‘Gratis Geld voor iedereen. En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen’ is hier ook voorstander van. 
De topauteur Tim Ferris schreef zelfs een pleidooi voor de 4-uren werkweek. Daartegenover lijkt een week van 3 dagen plots niet meer zo radicaal. 
 

Gepubliceerd op 22-02-2018

  202