Exoskeletons staan nog niet op punt

Exoskeletons hebben zeker potentieel om werknemers ergonomischer te laten werken, maar momenteel is er nog veel ruimte voor optimalisering. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaamse innovatieplatform voor de logistieke sector (VIL). 
 

Bron: Fotolia, ekkasit919
 

Toepassingen

Een exoskeleton is een uitwendig skelet of een robotpak dat mensen beschermt. Werknemers kunnen het bijvoorbeeld dragen terwijl ze zware lasten moeten tillen en heffen. Het skelet geeft het menselijk lichaam meer ondersteuning en kracht en helpt zo om overbelasting te voorkomen. 
 
Zelfs in tijden van doorgedreven automatisering, bestaat er nog veel manuele arbeid waar werknemers het risico lopen op lichamelijke overbelasting, zoals bij orderpicking, verpakken, stapelen, laden en lossen. Musculoskeletale aandoeningen zoals lage rugpijn vertegenwoordigen een groot deel van de arbeidsgerelateerde aandoeningen en bijhorende ziektedagen. 
 
In de zorgsector worden exoskeletons al sinds de jaren 60 ingezet, bijvoorbeeld voor revalidatiezorg. Nu maakt de technologie zijn intrede in de industrie, bijvoorbeeld om zware ladingen te heffen of om repetitieve handelingen werkbaarder te maken, zoals werken aan een assemblagelijn. 
 
 

Onderzoek

Het VIL deed samen met bedrijven zoals Colruyt, Danone en Bpost onderzoek naar het gebruik van passieve exoskeletons in magazijnen. Zo’n exeskeletons herverdelen de menselijke kracht via veren. 
 
Uit het onderzoek komen een aantal bevindingen naar voren:
  • De exoskeletons ontlasten de rugspieren ongeveer voor 10%. 
  • Om ondersteuning te krijgen van het skelet, moet de werknemer eerst tegen de veer in bewegen, wat vermoeiend is. 
  • In sommige situaties zorgt het gebruik van het exoskeleton ervoor dat de belasting verschuift van de rug naar de schouders of de heupen. 
  • Het draagcomfort van de exoskeletons kans beter. Ze  beperken de bewegingsvrijheid bij werknemers ze wegen veel en zijn ze warm om te dragen. 
Het VIL en de samenwerkende bedrijven besluiten dat exoskeletons zeker potentieel biedt, maar dat de technologie nog verder geoptimaliseerd moet worden. Bovendien bestaan er heel wat soorten exoskeletons. Werkgevers moeten een nauwkeurige analyse uitvoeren om het meest geschikte exemplaar te kunnen kiezen. 
 
Meer info op senTRAL:
 

Gepubliceerd op 12-06-2019

  66