Veiligheid

Fedris lanceert proefproject ter preventie van burn-out

Volgens het RIZIV bedroeg de kost voor arbeidsongeschiktheid in 2017 ongeveer 7,1 miljard euro. De uitgaven voor burn-out en depressie vormden een grote hap.

Vorig jaar ontvingen 400.000 Belgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het Riziv. 7 % van hen was afwezig op het werk wegens een burn-out. Dat zijn dus 28.000 personen. 15 % van de arbeidsongeschikte werknemers leed aan een depressie.

Volgens François Perl, directeur-generaal bij de dienst voor uitkeringen bij het Riziv ontsnapt geen enkel beroep nog aan gevallen van burn-out, terwijl het vroeger vooral de gezondheidssector was dat de meeste slachtoffers telde. 1 op de 6 Belgische werknemers zijn vatbaar voor burn-out, en toch zal burn-out volgens Perl wellicht nooit erkend worden als beroepsziekte.

Proefproject Fedris

Het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s (Fedris) zal de komende maanden een proefproject lanceren en zo proberen het aantal gevallen van burn-out terug te dringen. Professor Isabelle Hansez van de ULg (Universiteit Luik) zal dit project leiden. De meeste aandacht zal gaan naar de sectoren die veel te maken hebben met professionele uitputting, zoals de gezondheidszorg en de bank- en verzekeringswereld. Hierbij zal ook voldoende tijd vrijgemaakt worden voor de individuele opvolging van risicowerknemers. 

Bron: La Libre, 28.000 Belges touchés par le burn-out, 29 janvier 2018


Gepubliceerd op 02-02-2018

  293