Veiligheid

Fotowedstrijd #20jaarwelzijnophetwerk: derde thema gelanceerd

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag organiseert de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een fotowedstrijd op sociale media. Tweewekelijks kan iedereen foto’s doorsturen over een specifiek thema rond welzijn op het werk. Het derde thema gaat over de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA).
 
 
Derde thema: Preventie van Musculoskeletale aandoeningen (MSA) 
 
Musculoskeletale aandoeningen of MSA zijn een verzamelnaam van gezondheidsproblemen (pijn, tintelingen, krampen, bewegingsbeperkingen…) die hun oorsprong vinden in de arbeidssituatie en die ingrijpen op bepaalde musculoskeletale structuren (dit wil zeggen: spieren, pezen, zenuwen en gewrichten).
MSA kunnen leiden tot aandoeningen van de rug, de nek, de bovenste ledematen (schouders, ellebogen, polsen, handen, vingers) en de onderste ledematen (heupen, knieën, enkels).
 
Deze gezondheidsrisico’s van de werknemer hebben onvermijdelijk een weerslag op de onderneming (een verlaging van het rendement, absenteïsme, gebrek aan vervangend personeel voor de collega’s die het slachtoffer werden van MSA, verlies aan gekwalificeerde personeelsleden en dus van vaardigheden…).
In het beleidsplan van elke performante onderneming vormt de preventie van gezondheidsproblemen en de bevordering van een veiligere werkomgeving een onderdeel van kapitaal belang; de strijd tegen MSA is daarvan een basiselement.
 
De werkgever moet volgens de Welzijnswet erop toezien dat het werk is aangepast aan de fysieke capaciteiten van de werknemers en dat risico’s op overbelasting (fysiek of mentaal) worden voorkomen. In dat verband moet hij rekening houden met:
• de organisatie van het werk en de arbeids- en productiemethoden;
• de inrichting van de werkplaats en werkpost (ergonomie);
• de keuze en het gebruik van individuele arbeids- en beschermingsmiddelen;
• psychosociale aspecten.

 
Deel jouw foto!

Wat moet je doen?
• Maak en deel jouw foto die aansluit bij het thema “preventie van Muscoleskeletale aandoeningen en ergonomie”. Deze foto kan gaan over initiatieven op jouw werk om gezondheidsproblemen te voorkomen (aangepaste werkplaats, beschermingsmiddelen, ergonomische hulpmiddelen, juiste houdingen en bewegingen,…) Laat jouw inspiratie de vrije loop gaan!
• Post jouw foto op je instagram of twitterkanaal of deel het op de facebookpagina van FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg. Gebruik de hashtag #20jaarwelzijnophetwerk
• Jouw foto wordt dan in het wedstrijdalbum op de Facebookpagina van de FOD Werkgelegenheid opgenomen. De foto’s met de meeste likes in dat album verschijnen op beswic.be en worden geprojecteerd tijdens het slotevenement in december!
• Tweewekelijks worden de winnaars bekend gemaakt. Dus hou zeker www.beswic.be en de Facebookpagina in de gaten!

Het wedstrijdreglement kan je hier downloaden.

Meer info op senTRAL: 

Musculoskeletale aandoening - Interventies om MSA te voorkomen, In de praktijk  (Arbeidsgeneeskunde)
Musculoskeletale aandoening - Economische aanpak door ergonomie, In de praktijk  (Arbeidsgeneeskunde)

Gepubliceerd op 12-09-2016

  272