Geen budget voor veiligheid? Geen goed idee

Geen budget uittrekken voor veiligheid kan u duur komen te staan. Een aannemersbedrijf in Salford (UK) is veroordeeld omdat het de werknemers niet beschermde tegen de risico’s van werken op hoogte en tegen de risico’s van de blootstelling aan kristallijn silica. De bedrijfsleider weigerde bewust om beschermingsmaatregelen te nemen, omdat hij geld wilde uitsparen. 


bron foto: Freepik

De aannemer liet zijn personeel werken uitvoeren aan een huis op platformen van zes meter hoog, zonder collectieve of persoonlijke bescherming. Bovendien beschermde hij de werknemers onvoldoende tegen het contact met kwartsstof of kristallijn silica, een gevaarlijke stof die werknemers dreigen in te ademen tijdens bouwwerkzaamheden, zoals het verwijderen van mortel.

De Health & Safety Executive (HSE) startte een onderzoek nadat het meldingen had ontvangen over de onveilige werkomstandigheden. Uit dat onderzoek blijkt dat de aannemer er bewust voor gekozen had om geen steigers te plaatsen of beschermingsmaatregelen te voorzien tegen de blootstelling aan kwartsstof, omdat hij geld wilde uitsparen. Bovendien had de aannemer het nagelaten om zijn werknemers te verzekeren tegen mogelijke arbeidsongevallen of gezondheidsproblemen.

De aannemer pleit schuldig aan schendingen van de Britse welzijnswetgeving en wordt door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 weken met uitstel, 180 uren werkstraf en een het betalen van 2000 pond kosten.

Meer info op senTRAL:
Werken op hoogte 
Collectieve beschermingsmiddelen: Conformiteit 
Beroepsziekten - Luchtweg- en longaandoeningen 
Toolbox meeting - Slim omgaan met kwartsstof 

 

Gepubliceerd op 05-04-2019

  162