Veiligheid

Gezond werken: goede en schadelijke eigenschappen van zonlicht

Wie veel buiten werkt, loopt een verhoogd risico op huidkanker. Maar zonlicht kan ook de gezondheid en het prestatievermogen van werknemers verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van dermatoloog Richard Weller. 

Vitamine D en prestatievermogen

Zonlucht zorgt voor de productie van vitamine D. Dermatoloog Richard Weller van de University of Edinburgh stelt, op basis van eigen onderzoek, dat blootstelling aan zonlicht fysieke prestaties kan verbeteren. 

Bloeddruk

Volgens Weller is zonlicht ook verantwoordelijk voor de aanmaak van stikstofoxide in het lichaam. Deze stof verwijdt bloedvaten en houdt zo onder meer de bloeddruk onder controle. Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzak van vroegtijdig overlijden en ziektes, omdat het leidt tot beroertes en hartfalen. 
 
“Zelfs een kleine verlaging van de bloeddruk kan het aantal slachtoffers van beroertes en hartaanvallen verlagen”, zo stelt het SRF. Arts Weller stelt: “De zon zou dat zomaar kunnen doen. Doordat de huid na blootstelling aan zonlicht stikstofoxide vrijlaat in het bloed.”

Huidkanker

Te veel in de zon (werken) brengt echter het risico van huidkanker met zich mee en kan de ogen beschadigen. Er gaat geen dag voorbij of we krijgen goede tips en adviezen over werken in de zon. Maar het ligt veel ingewikkelder dan dat, stelt dermatoloog Weller: “Dermatologen zijn doorgaans terughoudend om hun voorzichtige omgang met zonlicht te veranderen. Maar we kunnen de brede voordelen van zonlicht niet langer negeren.”
 
Toekomstig onderzoek zal dus nog moeten uitwijzen hoe werknemers een goede balans kunnen vinden voor een gezond aantal uren blootstelling aan zonlicht. 
 
Meer info op senTRAL:
Nieuwe app helpt huidkanker voorkomen (Nieuws, 04‑06‑2015) 
 

Gepubliceerd op 16-07-2015

  222