Veiligheid

Gezondheidssector: “schaf doktersbriefje af voor eerste dag afwezigheid”

Een aanzienlijk deel grote spelers in de gezondheidssector houden een pleidooi voor het afschaffen van het doktersbriefje vanaf de eerste dag afwezigheid. “Een werknemer zou enkele dagen moeten kunnen uitzieken, zonder dat hij daar een dergelijk attest voor nodig heeft”, luidt de redenering. De werkgevers vrezen voor meer verzuim.

In ons land is de werknemer verplicht vanaf de eerste dag afwezigheid een attest aan uw werkgever te bezorgen. Ook bij een minder ernstige aandoening, zoals een verkoudheid, moet u dus naar de huisdokter als u thuis wil uitzieken. "Terwijl mensen bij zulke aandoeningen perfect weten wat ze moeten doen", zegt Maaike Van Overloop van huisartsenvereniging Domus Medica.

Goed rusten, een pijnstiller nemen, voldoende drinken, en na enkele dagen bent u er weer bovenop. "Voor zo'n advies moet je heus niet naar de huisarts. Veel meer kan die overigens niet doen. Het is een kwestie van uitzieken."

Ook professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (Universiteit Gent) begrijpt niet waarom de Belg nog steeds zo'n attest nodig heeft. "In een heleboel andere landen bestaat dat niet. In Nederland bijvoorbeeld kennen ze dat niet. Is iemand ziek, dan blijft die gewoon thuis."

Het huidige systeem veroorzaakt extra administratieve lasten voor de huisartsen, kost de sociale zekerheid veel geld en leidt het tot het meer onnodig voorschrijven van medicijnen. Ook de Christelijke en Socialistische Mutualiteit en het artsensyndicaat BVAS zijn er voorstander van om het systeem te herzien.

Wie een afschaffing niet zien zitten, zijn de werkgevers. De vrees voor werkverzuim is groot. Onterecht, luidt het bij de voorstanders. "In onze praktijken zien we heel duidelijk dat mensen echt niet zomaar thuis willen blijven." Volgens De Maeseneer houdt zo'n doktersattest mensen in sommige gevallen net langer thuis. "Schrijf je drie dagen voor, dan zijn patiënten geneigd die raad te volgen. Terwijl ze misschien op eigen houtje na twee dagen terug aan het werk zouden gaan."

Meer info op senTRAL:
Absenteïsme (Ziekteverzuim) (Thematische fiche)
Absenteïsme: preventieve maatregelen (In de praktijk)

Gepubliceerd op 13-08-2015

  142