Veiligheid

Google lanceert locatietracering bij noodoproepen

In noodsituaties is het voor hulpdiensten vaak moeilijk om slachtoffers exact te lokaliseren. Onder meer paniek kan ertoe leiden dat getuigen van een noodsituatie in de war zijn en niet duidelijk kunnen vertellen waar ze zijn tijdens een noodoproep. 

Google heeft daarom een nieuwe functie ontwikkeld voor mobiele toestellen; de Emergency Location Service. Belt u met een Android toestel het noodnummer, dan krijgt de meldkamer dankzij deze functie direct de exacte locatie door. 
 

Voorlopig niet in België

Voorlopig is de service enkel beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en Estland. De locatiefunctionaliteit is geschikt voor Android 2.3 of hoger. Omdat de functie onderdeel uitmaakt van Google Play Services hoeven gebruikers zelf geen updates te installeren.
 

Nauwkeurige locatiebepaling bij 112-melding

Het is al mogelijk om de locatie van mobiele toestellen te bepalen via zendmasten of GPS. Maar deze methodes zijn niet zo nauwkeurig als het nieuwe systeem. Bij de eerste methode kan de afwijking van de daadwerkelijke locatie soms zelfs enkele kilometers bedragen. In geval van nood kan dit hulpdiensten minuten kosten voor zij de juiste locatie hebben gevonden. De tweede methode blijkt niet voldoende te werken wanneer het Europese Noodnummer 112 van binnenshuis wordt gebeld. 
 

Emergency Location Service geschikt voor Android

De Emergency Location Service is ontwikkeld voor Android. Voor het bepalen van de exacte locatie van de beller combineert het systeem de gegevens van zendmasten en GPS met gegevens van gebruikte Wifi-netwerken. Daardoor is de locatie nagenoeg precies, ook als de noodoproep komt vanuit een woning of gebouw. Zeker ook goed nieuws voor de BHV-organisatie.
 

Privacygevoelige informatie alleen naar meldkamer

Het nut van locatiebepaling is al lang bewezen. Maar het gaat om het vrijgeven van privacygevoelige informatie. Google verzekert gebruikers dat de locatiegegevens van de beller alleen worden doorgegeven aan de meldkamer. Ze gaan niet naar derden en Google zelf gebruikt ze niet voor andere doeleinden. Bovendien schakelt de Emergency Location Service alleen in bij het bellen van 112.

Gepubliceerd op 10-10-2016

  368