Handen wassen: minder ziek door goede handhygiëne

Je handen wassen met zeep is een effectieve en goedkope manier om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen. In sommige sectoren is dit cruciaal (de zorgsector, voedingsindustrie enz.), maar overal is het belangrijk medewerkers bewust te maken van het belang van goede handhygiëne. De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt extra aandacht voor handhygiëne op 5 mei, de Internationale dag van de Handhygiëne, met de campagne Save Lives, Clean your hands.

Minder infecties, minder opname van gevaarlijke stoffen

Een goede handhygiëne beperkt besmetting en verspreiding van sommige infectieziekten, bijvoorbeeld verkoudheden, griep, maag- en darminfecties. Maar ook ernstigere infecties zoals longontsteking en geelzucht. 
Correcte handhygiëne zorgt er ook voor dat medewerkers minder ongezonde stoffen opnemen, bijvoorbeeld zware metalen. 
Hoewel handhygiëne veel aandacht krijgt in de zorgsector, is dat veel minder zo in andere sectoren, zoals de bouw, de landbouw, de afvalverwerking. 
Ook in kantoren is slechte handhygiëne een bron van ziekteverzuim: een analyse van het Centre for Economic and Business Research (CEBR) wees uit dat slechte kantoorhygiëne de Belgische economie 2,8 miljard euro kostte in 2013. 

Handen wassen is een eenvoudige maatregel voor het verbeteren van de hygiëne in de werkomgeving. 
 
Enkele algemene tips voor een goede handhygiëne
 
Wastafels:
  • voorzie propere wastafels, enkel gebruikt om handen te wassen
  • koud of warm stromend water
  • kraan: bij voorkeur te bedienen met pols, elleboog, knie, voet of foto-elektrische cel
  • zeep: bij voorkeur uit een verdeelsysteem
  • handdroogmiddel: best eenmalige papieren doekjes of wegdraaiende handdoekrol. 
Hoe wassen?
  • wassen met (warm) water en zeep is voldoende. 
  • verwijder juwelen
  • bevochtig de handen onder stromend water, zeep in en was (20 à 30 seconden)
  • spoel en droog met een papieren doekje
  • sluit de kraan bij voorkeur met het doekje en gooi dit in de vuilbak zonder die met de handen aan te raken
  • indien geen stromend water: veeg grondig af met vochtige doekjes of gebruik een desinfecterende handgel op alcoholbasis


Voor de zorgsector gelden uiteraard specifiekere regels.
 
Wanneer wassen?

Na elke toiletbezoek en vóór en na het eten was je je handen met water en zeep. 

Daarnaast ook in de volgende gevallen: 
  • na hoesten, niezen, snuiten;
  • vóór het bereiden van eten
  • na contact met lichaamsvochten; 
  • na het schoonmaken en reinigen van keukenmaterialen.
  • vóór, tijdens en na de behandeling van voedingswaren of contact met mogelijke besmette voorwerpen (telefoon, sigaret, vuilnis, ...).
  • na het kammen van de haren.
  • vóór en na de verzorging van een wondje en toedienen van medicatie
  • bij zichtbare bevuiling van de handen; 
  • na buiten werken of spelen; 
  • na contact met dieren;  
  • na contact met afval of vuil textiel; 
  • na aanraking van vuile of potentieel besmette objecten, zoals trapleuningen in bussen of treinen, deuren en liften in openbare plaatsen, restaurantkaarten, het toetsenbord van geldautomaten....
  • na schoonmaken.
Zorgsector

In het kader van de WHO-campagne is specifiek materiaal ter beschikking voor de zorgsector:
Bronnen
Lees meer op senTRAL:

Gepubliceerd op 02-05-2019

  147