Veiligheid

Hefbomen die de vingers sparen

In een gieterij in Quebec moesten arbeiders herhaaldelijk loodplaten van meer dan 4.000 kg hanteren. Een nieuw pneumatisch hefboomsysteem vermindert risico's zoals geklemde vingers, verbrijzeling en amputatie.

De platen werden op een rolbrug naar een rollenband gevoerd om afgevlakt te worden. Om de haken voor het neerleggen van de platen te verwijderen, moesten de arbeiders vaak op de rollen klimmen. Als de plaat weggleed, zagen de werknemers zich verplicht onderhoudswerkzaamheden uit te voeren in moeilijke posities. Ondertussen stond de machine voor het afvlakken van de platen stil en liep de productie vertraging op.

Het comité voor veiligheid en gezondheid, de arbeiders en de werkgever ontwierpen samen met een externe firma hefbomen die onder de rollen werden geplaatst.

Met deze hefbomen, die met perslucht worden bediend, kan de plaat gemakkelijk worden opgetild. Het hanteren van de plaat vergt nu minder werk en de arbeider kan veel veiliger zijn job doen. Bovendien is de productie toegenomen.

Dit idee behoorde tot de finalisten van de Grands Prix 2015 van het preventieagentschap CNESST in Quebec.

Leviers pneumatiques pour brames de plomb de 9 000 livres, Les grands prix santé et sécurité au travail, CNESST, 2015
 

 

Gepubliceerd op 03-05-2016

  386