Veiligheid

Herken de lont in het kruitvat: agressie op het werk

Geweld op de werkvloer heeft een enorme impact op slachtoffer, dader en omstanders. Waar mensen elke dag samenwerken, kunnen ruzies en problemen ontstaan. Wie alert is, herkent de waarschuwingstekenen om zo’n situaties te vermijden.

1. Dreigend taalgebruik. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar vaak wordt dreigend taalgebruik niet opgepikt of afgedaan als een grapje. Wanneer iemand dreigt met geweld, moet je dat serieus nemen.
 
2. Een werknemer is zichtbaar ontdaan door een gebeurtenis in zijn privéleven of een persoonlijke crisis. Dat kan een sterfgeval zijn, een echtscheiding, ernstige schulden of een andere gebeurtenis waarvan de werkgever misschien niet op de hoogte is gesteld?
 
3. Er zijn problemen met drugs, alcohol of medicijnen. 
 
4. Een werknemer kan teleurstellingen en – al dan niet ingebeelde – beledigingen niet laten gaan. Hij of zij blijft bijvoorbeeld kwaad nadat hij is gepasseerd voor een promotie of niet is gevraagd mee te werken aan een belangrijk project.
 
5. Collega’s voelen zich niet op hun gemak bij een werknemer of er zijn klachten over ongepast gedrag of ongewenste attenties.
 
6. De werknemer isoleert zich van zijn collega’s. Op zich is het natuurlijk niet erg wanneer een werknemer niet zo’n behoefte heeft aan sociaal contact. Maar wanneer er een combinatie van factoren speelt: een werknemer is wrokkig, geeft collega’s een ongemakkelijk gevoel én stelt zich opvallend afzijdig op, kan het zeker geen kwaad om een oogje in het zeil te houden.
 
7. Stress is een belangrijke oorzaak voor geweld op de werkvloer. Wanneer een werknemer die zich altijd aan veiligheidsprocedures houdt, plotseling betrokken raakt bij (kleine) ongelukken of onveilig begint te werken, kan dat een teken van stress zijn. Reden voor een goed gesprek.
 
8. De werknemer neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn eigen fouten, maar legt de schuld bij anderen.
 
9. De werknemer verandert zijn gewoontes: hij is plotseling voortdurend te laat of verzuimt veel, is veel minder productief of de kwaliteit van het werk gaat opvallend achteruit. Het kunnen signalen zijn dat de werknemer hulp nodig heeft.
 
10. Supervisie neemt toe. Normaal gesproken worden werknemers door ervaring steeds zelfstandiger. Wanneer er juist het omgekeerde aan de hand is, iemand heeft steeds meer begeleiding nodig of de leidinggevende is steeds meer tijd kwijt aan een werknemer, dan kan dat een schreeuw om hulp zijn.
 

 

Gepubliceerd op 21-09-2015

  225