Veiligheid

Het positieve effect van fysieke oefeningen bij koud weer

Deze week werd aangekondigd als de koudste sinds het begin van de winter. Het zijn barre tijden voor mensen die buiten moeten werken.

Sedert tien jaar warmen de arbeiders van een Franse bouwmaatschappij zich in groep op vooraleer ze beginnen te werken. Na een bezoek aan werven in Zuidoost-Azië en Japan vatte de directie het idee op om opwarmingsoefeningen te organiseren binnen deze werkomgeving.

De werknemers zijn opgeleid zodat ze zelf de fysieke oefeningen in handen kunnen nemen. Een externe persoon gespecialiseerd in sport bezoekt één keer per maand de verschillende werven om na te gaan of de oefeningen wel degelijk afgestemd zijn op handelingen die worden uitgevoerd tijdens werkzaamheden.

Risico’s op ongeval verminderen

Werknemers die vaak actief zijn in moeilijke weersomstandigheden bevestigen dat ze deugd hebben aan de opwarmingsoefeningen. Dat weerspiegelt zich ook in de statistieken van het aantal arbeidsongevallen. Het opwarmen van spieren en gewrichten voor aanvang van de werkdag zorgt binnen deze sector inderdaad voor een daling van het aantal letsels (zoals verstuiking, rugpijn, …).

Bron:
BFMTV, Vague de froid - s'échauffer avant de travailler en extérieur réduit les risques d'accident, 16 januari 2017

Meer info op senTRAL:
Arbeidsklimaat - preventiemaatregelen: werken in de koude

 

Gepubliceerd op 18-01-2017

  427