Hoe kan je nieuwe technologieën gebruiken in audit / rondgang?

Nieuwe technologieën helpen om werken veiliger, sneller en efficiënter te maken, ook tijdens veiligheidsaudits en -rondgangen. Procesoperators, veiligheidspersoneel en observatieteams maken vandaag de dag meer en meer gebruik van tablets om informatie ter plekke op te vragen en direct terug te melden. Dit artikel geeft een overzicht van toepassingen die preventieadviseurs kunnen inspireren om deze technieken om te zetten binnen hun eigen werkgebied.

Veiligheidsobservaties

Via een standaard vragenlijst op de tablet kunnen medewerkers makkelijk observaties doen, de locatie bepalen, opmerkingen en foto’s toevoegen, alles via dropdownmenu’s op de tablet. Al deze info wordt weg van de observatieplek in een kantoor automatisch gesynchroniseerd en in rapporten of analyses verwerkt. Gedaan dus met losse papiertjes, notities maken in de regen, wachttijden inzake verwerking en data-analyse.

Digitale taken en digitale checklists

Tijdens een shutdown worden duizenden werkorders en -opdrachten gegenereerd. Snelle, digitale feedback vanaf de ordercreatie tot orderafronding vermijdt wachtrijen aan loketten, sluit verlies van documenten uit, voorkomt vergissingen. Papieren checklists worden ook vervangen door een digitale versie op tablet, zo weet iedereen meteen wanneer de actie volbracht is, ook de collega’s die nog buiten rondlopen. 

Ook kunnen contractoren een tablet ontvangen met een overzicht van de dagplanning, die soms uit diverse kleine taken kan bestaan. Na elke taak meldt de contractor digitaal af zodat dat de status van de werken/planning heel kort kan worden opgevolgd.

Gasmetingen

Via een handige tool kan de planning van gasmetingen voortaan worden gepland en worden afgehandeld binnen één elektronisch systeem. Het overzicht van alle gasmetingen is hierdoor gemakkelijker en is handiger dan de afzonderlijke planning- en uitgevoerde papieren versies van voorheen.  

GPS trackers

Een stapje verder dan applicaties op tablets: GPS zendertjes om bepaalde cruciale ventielen en kokers met betredingsdocumenten nauwkeurig te traceren. Geen tijdverlies meer met zoeken naar die ventielen of verloren documenten.

Informatieoproep
 
Tijdens een mechanisch werk kan de uitvoerder bijkomende documentatie, schema’s of instructies op de werkvloer oproepen via de tablet. Dit is efficiënt en bespaart onnodig heen en weer geloop.

Maar... nieuwe risico's

Echter, risico’s en gevaren moeten bijkomend worden geëvalueerd via de risico-analyse: de inzet van tablets en aanverwante elektronische hulpmiddelen creëert nieuwe risico’s : mogelijkheden tot ongewenst contact met installatiedelen door het multitasken, struikelongevallen doordat men niet meer alert door een installatie loopt, rug-en spierpijnen doordat een riem van een elektrisch hulpmiddel ergens blijft achter haken… Ook hier moet de preventieadviseur van dienst aandacht voor hebben.
   
Lees ook op senTRAL: 10 tips voor een efficiënte veiligheidsrondgang
 

Gepubliceerd op 07-06-2019

Marc De Locht
Auteur verbonden aan de VCA-beheersinstantie België voor contractor safety mgt
  54