Veiligheid

Hoe kan je zware piekperiode van bandenwissels draaglijk maken?

We gaan stilletjes aan richting winter en dus maken heel wat mensen binnenkort een afspraak om winterbanden te laten plaatsen. Voor garagisten is dit een hectische en fysiek belastende periode. Enkele tips kunnen het zware werk wat verlichten.

1. Het gebruikte materiaal moet onderhouden worden. Kijk na of alle gereedschap perfect in orde is en controleer ook of er ook voldoende materiaal is.

2. Tijdens piekperiodes kan de werkdruk hoog worden. Zorg voor voldoende personeel in deze extra drukke periode. Maak goede afspraken over het opnemen van vakantiedagen. Bekijk ook de mogelijkheden van flexibele begin- en eindtijden en bespreek eventueel individuele mogelijkheden voor tijdelijk overwerk. Maak een goede planning op en bouw voldoende flexibiliteit in zodat er ruimte blijft voor wijzigingen.

3. Maak het werk zo licht mogelijk. De op te tillen banden liggen meteen op de goede plaats, zoveel mogelijk binnen het handbereik van de werknemers en liefst niet op een verdieping. Verminder ook het aantal keer dat iemand banden moet tillen.

4. Het wisselen van de autobanden is zwaar werk en kan belastend zijn voor de rug. Zorg ervoor dat de nodige hulpmiddelen voor het optillen en verplaatsen van banden voorhanden zijn.

Bron: Arbomobiel, 5 tips voor piektijden bandenwissel, 10 oktober 2017

Gepubliceerd op 16-10-2017

  243