Veiligheid

Hoe kies je geschikte werkkleding?

In het dagelijkse leven moet werkkleding de drager naargelang de situatie in staat stellen om zich te bukken, op de knieën te zitten, zich uit te rekken en boven het hoofd te werken. De juiste keuze is dan ook cruciaal.

De eerste factor die je moet analyseren, is de werkplaats:

Werk je vaak buiten? Bij welke temperaturen? Ook moet je rekening houden met elk seizoen: een fleecevest voor de herfst, een warme jas voor de winter...
Anders draagt iedereen zijn eigen kleding en is de homogeniteit van de bedrijfskleding zoek.

Welke bewegingen moet je uitvoeren? Wie vaak boven zijn hoofd werkt, heeft een iets langere jas nodig. Wie vaak op de hurken zit, zal graag een elastische riem hebben. Ook moet de stof worden verstevigd op plaatsen die het zwaarst worden belast.

Zijn er sectorspecifieke tradities? Werkkleding moet rekening houden met de visuele uitstraling van de activiteit, zoals de witte outfit van schilders.

Welk gereedschap gebruikt de drager en waar kan hij die opbergen? Goed uitgekiende kleding beschikt over een groot aantal vakken en lussen voor gereedschap en andere accessoires.

Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften van het hele team. Elke werknemer zou moeten bijdragen tot de analyse en de planning van werkkleding aangezien deze mensen het best op de hoogte zijn van de criteria waaraan de kleding moet beantwoorden. Bovendien helpt deze raadpleging de werknemers om hun nieuwe outfit te aanvaarden. Het kan zelfs nuttig zijn om een kleine werkgroep op te richten.

Door rekening te houden met de nieuwste trends, vergroot men de kans dat de werknemers tevreden zijn over de nieuwe bedrijfskleding. Vroeger moest werkkleding enkel functioneel zijn. Vandaag eisen gebruikers dat ze ook mooi en comfortabel is. De moderne stoffen zijn robuust, elastisch, comfortabel, ademend en sneldrogend.

Bron: Preventica, Comment choisir la bonne tenue de travail?, 11 april 2018
 

Gepubliceerd op 17-04-2018

  265