Hoe maak je een kantooromgeving coronaveilig? Het is een puzzel waarmee veel preventieadviseurs zich nu al een tijdje kunnen bezighouden: hoe maak je kantoorwerkplekken coronaproof? Het Nederlandse normeringsinstituut NEN komt met een gratis norm op de markt, die veel praktische handvatten biedt om die puzzel gelegd te krijgen. We spelen even leentjebuur bij onze noorderburen, want van het Belgische bureau voor normalisatie NBN komt er vooralsnog geen equivalent van die norm.
 

De nieuwe Nederlandse norm “Ergonomische eisen voor de oppervlakte en inrichting van kantoorwerkplekken in het kader van de COVID-19-maatregelen” stelt de centrale vraag: hoe maken we de kans op besmetting in een kantooromgeving zo klein mogelijk, zowel direct door mens-menscontact als indirect door mens-omgevingscontact?
Thuiswerkplekken maken expliciet geen deel uit van deze norm.

Tijdelijk

De norm is een tijdelijke, zogenaamde ‘NEN-spec-norm’. Voorlopig is hij zes maanden geldig, en actualisering bij nieuwe inzichten is altijd mogelijk. Typisch aan een NEN-spec-norm is dat hij een snel en praktisch antwoord wil bieden op vragen uit de arbeidsmarkt. Het gaat hier dan ook om een heel praktisch, redelijk beknopt document met verschillende handige tabellen, bijlagen e.d.

Voor alle duidelijkheid: het navolgen van de NEN-spec is niet verplicht.

Inhoud van de norm

Inhoudelijk is de norm eigenlijk volledig toegespitst op de vloeroppervlakte en de ergonomische (niet-bindende) eisen die daaraan gesteld worden.

Meer specifiek komen volgende zaken aan bod:
  • vloeroppervlakte algemeen
  • berekeningswijze
  • toegang en doorgang(en) in een kantoorvertrek
  • bewegingsruimte
  • scheidingswanden
  • vluchtroutes en nooddeuren
Er zijn ook nog vier bijlagen:
  • Fysische factoren (o.a. binnenklimaat, luchtverversing, verlichting en lawaai)
  • Voorbeeldberekeningen van minimale oppervlakten van kantoorvertrekken
  • Bijzondere ruimtes (receptie, wc’s, vergaderruimtes, rookruimtes, pauzeruimtes, …)
  • Overige aandachtspunten (EHBO, psychosociale belasting en communicatie)

Los van deze norm moet in een kantoorsetting natuurlijk ook rekening worden gehouden met ruimte voor schoonmaak- en onderhoudsmateriaal, kopieer- en printerruimte, serverruimte, koffiehoek, opslag, archief en mogelijke andere vloeroppervlaktes.

De NEN-spec 2:2020 versie 1.1 nl Ergonomie kan gratis worden gedownload op de website van NEN, weliswaar na het aanmaken van een gratis account.

(foto: Adolfo Felix - Unsplash)

Auteur: Michiel Sermeus

Gepubliceerd op 18-06-2020

  189