Veiligheid

Hoog tijd voor een opleiding: 7 signalen

Veel bedrijven zijn overtuigd van het belang van opleiden. Maar wanneer dringt een opleiding of opfrissingscursus zich nu echt op? De Canadese Workplacesafetygroup somt 7 signalen op die aangeven dat een opleiding nodig is.
  1. De wetgeving legt nieuwe welzijnsverplichtingen op die impact hebben op de werkplek: hoog tijd om de bestaande procedures te herbekijken en bij te werken volgens de verandere wetgeving.
  2. Er is al jaren geen ernstig arbeidsongeval meer geweest: op zich goed nieuws, maar gaan werknemers daardoor niet wat losser omspringen met de veiligheidsregels? Beter iedereen scherp houden, want een ongeluk is snel gebeurd.
  3. Er is onlangs een ernstig veiligheidsincident geweest: hier kan een opfrissing zeker niet uitblijven.
  4. Een van je werknemers start met een nieuwe job in het bedrijf: nieuwe taken, nieuwe risico's; zorg dus vanaf het begin voor voldoende training.
  5. Je merkt dat werknemers er de kantjes vanaf lopen of hun PBM's niet meer dragen: de veiligheidsregels worden niet meer gevolgd. Tijd om de puntjes op de i te zetten.
  6. Je werknemers beginnen aan een klus die ze al lang niet meer uitgevoerd hebben: mensen vergeten snel en voor de veiligheid zorg je dan best voor een (korte) opfrissing.
  7. De productielijn krijgt een nieuwe machine of installatie: zelfs als deze qua functies lijkt op de vorige, is het toch aan te raden om nog eens alle veiligheidsprocedures te doorlopen.

Gepubliceerd op 21-01-2015

  105