In vijf stappen naar meer werkgeluk

We brengen een groot deel van ons leven op het werk door. Werknemers en werkgevers hechten steeds meer belang aan een werkplek waar het goed vertoeven is. Want een gelukkig werknemer is er twee waard. 

Nochtans kan er nog wat gesleuteld worden aan dat werkgeluk. Zo’n 27% van de werknemers heeft minstens één slechte werkdag per week. Daarom lanceert Tryangel samen met verschillende organisaties uit het vakgebied de Week van het Werkgeluk van 24 tot en met 28 september 2018. Onze redactie formuleert vijf activiteiten die u kan organiseren om meer werkgeluk te creëren.  
 

Doel

Gelukkige werknemers zijn doorgaans gezonder, meer bevlogen, productiever en minder ziek. 
 
Het doel van de Week van het Werkgeluk is om de dialoog te starten tussen werkgevers en werknemers die werkgeluk optimaal willen nastreven. 
 

Manifest en ambassadeurs 

Werkgevers en werknemers kunnen het Manifest ondertekenen. Door dit engagement te uiten, ontstaat er een netwerk van professionals die zich willen inspannen voor meer werkgeluk. 

Verder kan je ambassadeur worden van de Week van het Werkgeluk. Verspreid het manifest in je netwerk en zet anderen aan om hetzelfde engagement aan te gaan. Aanmelden voor het ambassadeurschap kan hier.  
 

Zelf aan de slag

Tryangel roept werkgevers op om zelf evenementen rond werkgeluk op te zetten. 
 
Werkgeluk creëren kan op verschillende manieren: 
  1. Start bij de bedrijfscultuur. Verwacht je van werknemers dat ze buiten de werkuren mails beantwoorden of denken je werknemers dat dit verwacht wordt? Is er voldoende teamwerking en kunnen werknemers rekenen op een back-up? Kunnen werknemers openlijk praten over psychosociale problemen of heerst er eerder een taboesfeer? Werf managers en werknemers aan die hoog scoren op emotionele intelligentie en optimaliseer de regelmogelijkheden, het vertrouwen en de ondersteuning die werknemers krijgen van managers. 
  2. Organiseer een workshop over burn-out preventie. Het vroeg herkennen van stresserende situaties, conflicten en andere werkaspecten die kunnen leiden tot psychosociale problemen, is essentieel in het voorkomen van een burn-out. 
  3. Voorzie teambuilding activiteiten en opleidingen die de teamspirit en verbondenheid binnen en tussen teams optimaliseren.  Je kan ook “klaagsessies” organiseren. Dat klinkt op het eerste zicht weinig belovend, maar door net systematisch gehoor te geven aan problemen en kritiek, biedt je werknemers een forum om zich te ventileren en vooral om samen naar oplossingen te zoeken. 
  4. Wie gezond eet en voldoende beweegt, werkt zowel aan de fysieke als mentale gezondheid. Een gezonde levensstijl promoten kan door het voorzien van fruitmanden, maaltijden met veel seizoensgroenten te serveren, staand te vergaderen, actieve teambuildingsactiviteiten aan te bieden of door een sport- en ontspanningsruimte in te richten op de werkplek. 
  5. Inspireer andere werkgevers door je eigen initiatieven te delen via de website, social media enz. Wie de activiteit aanmeldt op de site van Tryangel, krijgt een vermelding op de site.
Bekijk de agenda van Tryangel voor workshops, fruitmanden en andere initiatieven. 

Meer info op senTRAL:


 

Gepubliceerd op 24-09-2018

  342