Interview met Dirk Gyzels, Preventieadviseur van het jaar 2019: "Veilig werken is een mindset"

Dirk Gyzels is hoofd van de Preventiedienst bij Inovyn in de Antwerpse haven, en verkozen tot ‘Preventieadviseur van het Jaar’ door Agoria. Hij ontving de award voor zijn sterk uitgewerkt preventiebeleid, dat oog heeft voor de veiligheid van zowel eigen medewerkers als werknemers van contractoren, installateurs en technici van onderhouds- en servicebedrijven. Wij hadden een gesprek met de kersverse laureaat van het industriële preventiebeleid. Het volledige interview kan u lezen op senTRAL. Hieronder enkele fragmenten.

- Welke stappen onderneemt u om de veiligheid van contractoren optimaal te garanderen?

DG: […] “Tweemaal per jaar organiseert de preventiedienst een veiligheidsmeeting van een halve dag met de huiscontractoren. Tijdens deze meeting krijgen alle contractoren een grondige opfrissing van de veiligheidsregels en stellen we ook eigen procedures kritisch in vraag. Mijn motto hierbij luidt: ‘Inspraak zonder inzicht geeft uitspraken zonder uitzicht’. De meeting wordt ook gebruikt om significante incidenten en observaties toe te lichten, een vooruitblik te geven op toekomstige veiligheidsprojecten, en voor Q&A-momenten.”

- Communicatie op het werkterrein is een belangrijk onderdeel in uw preventieaanpak. Hoe pakt u dit concreet aan?

DG: ‘Inovyn is een relatief kleine onderneming. Dat geeft me de mogelijkheid om eigen medewerkers en contractoren persoonlijk aan te spreken bij vragen of problemen. Dankzij deze korte communicatielijnen kunnen we verbeterpunten snel aanpakken. De deur van mijn kantoor staat steeds open. Deze opendeurpolitiek nodigt alle medewerkers uit om gevaarlijke situaties of handelingen snel te melden, zodat ergere situaties voorkomen kunnen worden. Een open communicatiecultuur is een absolute aanrader voor elke preventieafdeling.” […]

- Kunt u enkele concrete voorbeelden geven van verbeteringsprogramma’s voor de veiligheid?

DG: “Enkele jaren geleden hebben wij een zeer specifieke procedure uitgewerkt voor het werken aan leidingen of toestellen met corrosieve producten. Onze interne procedure ‘P1030G’ is intussen een begrip geworden voor eigen personeel en contractoren.”

"Naar aanleiding van ongevallen met werkverlet bij het rijden met fietsen op het bedrijfsterrein, hebben we die fietsen afgeschaft en vervangen door driewielers met een gereedschapsbak. Er wordt nu trager gefietst, zonder dat men daarbij materiaal in de handen hoeft te houden.”

“Werknemers kregen ook een opleiding en duidelijke instructies in het kader van een veranderingstraject waarbij droge lucht vervangen is door stikstof.”

Auteur: Geert Van Cauwenberge

  121