Veiligheid

Jobeisen zijn bepalend voor burn-out

Vooral veertigers lopen een hoger risico op stress en burn-out op het werk. Vrouwen zijn dan weer vatbaarder dan mannen. Maar meer nog dan leeftijd of geslacht zijn het vooral de jobeisen die maken dat mensen uitgeblust raken. Dat blijkt uit nieuwe studies. België scoort over het algemeen ook slecht in vergelijking met de rest van Europa.

Europese enquête

Uit een nieuwe enquête naar de arbeidsomstandigheden in 35 Europese landen blijkt dat een op de drie werknemers in ons land overmatige stress ondervindt op het werk. Dat is meer dan het Europese gemiddelde, dat op 26 % staat.
 

Eisen zijn te hoog

Het onderzoek wijst uit dat de jobeisen bepalend zijn om een burn-out te krijgen. Te veel werk en een onduidelijk takenpakket zijn de grote boosdoeners. Professor Lode Goderis (KU Leuven) geeft een voorbeeld. "Enerzijds moet je er goed voor zorgen dat je werk op een degelijk manier wordt uitgevoerd, maar anderzijds krijg je ook de boodschap dat het heel snel moet uitgevoerd worden."

Stress en burn-out aanpakken

De twee samen, dat gaat niet en creëert dus stress. Maar als je je werk zelf kunt organiseren, je steun krijgt van je collega's en mogelijkheden krijgt om jezelf te ontplooien, gaat het al veel beter. Elke onderneming kan op die manier de stress op het werk toch verminderen. Met andere woorden: stress en burn-outs kunnen vermeden worden.
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) organiseert binnenkort overleg over stress en burn-out op het werk. Hij roept daarvoor de sociale partners, preventiediensten en ook zijn regionale collega's samen.
 

Gepubliceerd op 18-03-2016

  282