Veiligheid

Kan robot de veiligheid verhogen in luchthaven Oostende?

Wie naar de luchthaven van Oostende gaat, maakt kans om Pepper tegen het lijf te lopen. Dat is een robot die de reizigers verwelkomt en begeleidt. De luchthaven onderzoekt ook hoe de robot kan bijdragen aan de veiligheid van de luchthaven. Begeleiding passagiers

Ziekenhuizen maken reeds langer gebruik van het robotmodel om bezoekers te verwelkomen en te begeleiden. 
 
Tommy Deblieck van Zora Bots verduidelijkt de rol van de robot op de luchthaven: “Pepper zal de reizigers naar de juiste gate kunnen brengen. Indien nodig kan de robot een kind een hand geven als de bagage te zwaar zou zijn om met één hand te dragen. Hij zal ook aan de veiligheidscontrole staan om passagiers het proces uit te leggen en hun instapkaart en gate te controleren. Aan passagiers die arriveren, kan Pepper uitleg geven over de parking en taxi’s.”
 

Veiligheid verhogen

Momenteel onderzoekt de luchthaven of de robot ook kan helpen om de veiligheid te handhaven. Mogelijkheden zijn:
  • de identificatie van verdachte personen of gezochte criminelen
  • controle van paspoorten
  • biometrische controle van irissen en gezichten en 
  • afstemming van gegevens met Interpol-lijsten of andere politiebestanden.
"Ook zijn functie als camera wordt onderzocht", zegt Fabrice Goffin, medebestuurder van Zora Bots. "De huidige camera’s in luchthavens hangen hoog, waardoor personen niet altijd herkenbaar zijn. Pepper kan wellicht betere beelden leveren. Dat alles wordt momenteel afgetoetst met de bevoegde autoriteiten."
 
Meer info op senTRAL:
Het gebruik van robots op het werk (Nieuws, 8 juni 2016) 
 

Gepubliceerd op 26-07-2016

  372