Veiligheid

Langdurig Crocs dragen is ongezond

Het rubberen schoeisel Crocs wordt vaak gedragen omdat het comfortabel zit. Bijvoorbeeld medewerkers van de poetsdienst worden vaak gespot met Crocs aan hun voeten. Toch waarschuwen enkele dokters voor de mogelijke gevolgen. “De hiel zit niet goed vast in zo’n schoenen”, zegt dokter Megan Leahy. “Draag ze daarom nooit langer dan enkele uren per dag”.

De crocs ontstonden in 2002. Nu nog steeds zijn de rubberen schoenen met gaatjes populair. 
 
Toch is lang niet iedereen enthousiast over het schoeisel. “Crocs elke dag dragen, is allesbehalve een goed idee”, zegt dokter en podoloog Megan Leahy van het llinois Bone and Joint Institute in Chicago. “De schoenen bieden de hiel weinig steun en houden hem ook niet vast. Als de hiel te los zit, hebben de tenen vaak de neiging om zich te gaan vastklampen. Dat kan leiden tot problemen met de nagels, ontstekingen van de spierpees en zelfs tot misvormde tenen en voeten.”
 
Dokter Alex Kor, de voorzitter van de American Academy of Podiatric Sports Medicine, sluit zich bij deze mening aan: “Mijn patiënten klagen het vaakst over pijn in de hiel of enkel. Meestal zijn dat mannen en vrouwen die vaak Crocs dragen omdat ze zo comfortabel zitten. Ik moet hen dan vertellen dat hun pijn het gevolg is van de rubberen schoenen die veel te los om de voet en zitten.”
 
Maar er zijn ook patiënten die baat hebben bij het dragen van de populaire schoenen. “Mensen, die lijden aan een extreme opeenhoping van vocht in de enkels of benen, worden aangeraden om bijvoorbeeld Crocs te dragen. Maar zelfs die patiënten dragen de schoenen maar voor een bepaalde periode.”
 

Gepubliceerd op 29-06-2016

  232