Veiligheid

Leidt gratis roaming in EU tot meer stress op vakantie?

Sinds deze zomer vielen de roamingkosten binnen de EU weg. Goed nieuws voor vakantiegangers binnen de EU, want nu kunnen ze onbeperkt reisinfo opzoeken, een wegroute bepalen,… Maar tegelijkertijd verhoogt deze maatregel de kans dat we op vakantie minder ontkoppelen van ons werk en de daarbij horende stress. 
 
 
Bron foto: Stockio.com
 
Want het checken van (werk gerelateerde) mails en sociale media kan nu ook overal en altijd zonder extra kosten. Tim Christiaens van Time Management Company liet aan De Standaard weten dat steeds meer vakantiegangers aangeven minder stress te ervaren als ze hun mailbox kunnen blijven opvolgen. “Ze zijn bang om bij hun terugkeer van alles op hun dak te krijgen”. 
 
Bovendien reageert ons brein simpelweg anders op het gebruiken van een smartphone in vergelijking tot een wandeling in het groen of andere vakantie-activiteiten. Christine Wittoeck had het eerder al over de digitale detox: “smartphones, apps en het internet eisen continu de aandacht op, terwijl een activiteit in de natuur het omgkeerde doet door je gedachten tot rust te laten komen.”
 
Enkele tips van Adriaens om gemakkelijker te ontkoppelen van het werk tijdens de vakantie:  
  • beperk het checken van mails, bv. tot één keer per dag;
  • schakel meldingen van nieuwe berichten in de mailbox of op sociale media uit;
  • verwijs in je out of office naar collega’s die het werk kunnen opvolgen tijdens je afwezigheid. 
 
Lieven De Marez van Universiteit Gent raadt aan om niet enkel tijdens vakanties minder met de smartphone bezig te zijn: “het positieve effect van een digitale detox op reis is beperkt. Het effect is maar blijvend als je eenmaal thuis ook de routine openbreekt.” 

Meer info op senTRAL:Technostress? Start to digital detox 


 

Gepubliceerd op 11-09-2017

  258