Veiligheid

Link tussen nachtwerk en 11 soorten kanker bij vrouwen

Een studie, gepubliceerd in het tijdschrijft Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention toont een verband aan tussen langdurig nachtwerk en een verhoogd risico op 11 soorten kankers bij vrouwen. Het gaat onder andere om borst- en huidkanker. De studie is gebaseerd op 61 eerdere internationale onderzoeken bij 3.909.152 vrouwen uit Europa, Azië, de Verenigde Staten en Australië.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat vrouwen die ‘s nachts werken (zoals verpleegsters) 19 % meer kans hebben op kanker dan andere vrouwen. Ze hebben onder andere meer kans op:
  • huidkanker (41 %)
  • borstkanker (32 %) 
  • kanker van het maag-darmstelsel (18 %).

Onderzoekers stelden vast dat na elke schijf van vijf jaar nachtarbeid het risico op borstkanker verhoogt met 3,3 %.

Verpleegkundigen

Van alle onderzochte beroepen, zijn het de verpleegkundigen met nachtdienst die het meeste kans hebben om borstkanker te krijgen (58 %). Bij deze verzorgenden is ook het risico op kanker van het maag-darmstelsel (35 %) en op longkanker (28 %) groot.

Vanwaar die hogere cijfers bij verpleegkundigen?

Een mogelijke verklaring is dat er bij die beroepscategorie frequenter wordt gescreend, wat dus meer kankergevallen aan het licht brengt. De nachtshifts, die veel eisen van het lichaam, spelen mogelijk ook een rol.

Preventiemaatregelen

Nachtwerk moet beschouwd worden als een risicofactor die de kans op kanker bij vrouwen kan vergroten. De studie beveelt medische onderzoeken en regelmatige screening aan van vrouwen die ’s nachts werken. Op die manier kan een eventuele kanker in een vroeg stadium worden opgespoord.

Bron: RTBF, Cancer: travailler de nuit associé à 11 types de cancer chez la femme, 11 janvier 2018

Meer info op senTRAL:
Gezondheidsrisico's van nacht- en ploegenarbeid


Gepubliceerd op 16-01-2018

  255