Veiligheid

LISA: een app voor inspecteurs

De applicatie voor tablet ‘LISA’ maakt het werk van de arbeidsinspectie eenvoudiger.

Deze app brengt alle elementen waarvan de arbeidsinspectie gebruikmaakt samen in één enkel systeem. De ontwikkeling ervan heeft vijf jaar geduurd.

Met LISA kunnen de inspecteurs hun verslagen onmiddellijk opstellen, er foto’s in opnemen die ze ter plaatse met de tablet hebben genomen en het dossier onmiddellijk doorsturen naar de administratie. Als de naam van een werknemer of werkgever in het systeem wordt ingevoerd, verschijnen bovendien alle details over hun klachten, met inbegrip van de vonnissen van de rechtbanken, de maatregelen die door de verantwoordelijke arbeidsambtenaren werden genomen en wat er vervolgens moet gebeuren.

LISA werd ontwikkeld door de Internationale Arbeidsorganisatie, een agentschap van de UNO, met de steun van het Ministerie van Werk van de Verenigde Staten. De app wordt al gebruikt in Sri Lanka, waar 400 inspecteurs voor het gebruik ervan werden opgeleid. De gegevensbank zal binnenkort ter beschikking worden gesteld van het publiek, die zo hun dossiers kunnen raadplegen.

Wellicht zullen andere landen volgen. Bepaalde landen uit de regio Azië-Stille Zuidzee hebben belangstelling getoond en de Filippijnen zijn gestart met de ontwikkeling van een gelijkaardig systeem.

Gepubliceerd op 13-04-2015

  160