
Temperatuurcontroles met een infraroodthermometer om mogelijke COVID-19 patiënten te detecteren worden reeds ingezet in een aantal bedrijven, andere willen dit invoeren. Het geeft dan ook een gevoel van controle. Nochtans is het geen goed idee, vanuit juridisch noch vanuit preventief oogpunt. Waarom niet?
Koorts is een van de vaak voorkomende symptomen van COVID-19, de infectieziekte veroorzaakt door een besmetting met het SARS-CoV-2 virus. De werkgever heeft de wettelijke verplichting om het welzijn van zijn werknemers te beschermen door ervoor te zorgen dat het werk onder gezonde en veilige omstandigheden kan worden verricht. Dus lijkt het een logische stap om mensen preventief op koorts te gaan screenen. Want je hebt altijd wel mensen die per se willen komen werken of zelf niet beseffen dat ze eigenlijk ziek zijn, niet?
Afweging gezondheid/privacy
De wetgeving inzake welzijn op de werkplek staat geen systematische algemene controle van de temperatuur van werknemers of bezoekers van de onderneming toe, zelfs niet door een arbeidsarts. De wetgeving voorziet immers uitdrukkelijk in de verschillende soorten arbeidsgeneeskundige onderzoeken die moeten of mogen plaatsvinden. Temperatuurcontroles staan nergens beschreven. Nu hoeft dat op zich niet een absolute tegenindicatie te zijn. De werkgever kan nieuwe projecten of maatregelen invoeren wanneer nodig, mits dan wel advies van het Comité PBW. Artikel II.7-.3 van de Wet op het Welzijn stelt namelijk: "Het Comité brengt een voorafgaand advies uit over: 1° alle voorstellen, maatregelen en toe te passen middelen, die rechtstreeks of onrechtstreeks, meteen of na verloop van tijd, gevolgen kunnen hebben voor het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.”
Zulke metingen zijn dan wel uitsluitend op vrijwillige basis. Als een werknemer deze controle weigert, mag de werkgever hem of haar niet de toegang tot het werk ontzeggen. Anders kan men dit juridisch beschouwen als een eenzijdige wijziging van een essentieel element van de arbeidsomstandigheden, en kan de werknemer een eenzijdige contractverbreking inroepen.
Praktische bezwaren
Andere maatregelen zijn efficiënter
Het is veel efficiënter en effectiever om de maatregelen die de gezondheidsexperts aanbevelen zo adequaat mogelijk toe te passen, zijnde correcte handhygiëne, social distancing, regelmatig desinfecteren van veelgebruikte oppervlakken, en het invoeren van aanpassingen van de werkomgeving of de werkorganisatie. Dit zal in veel grotere mate de verspreiding van het virus vertragen. Op deze manier vermijd je als onderneming ook dat deze coronacrisis achteraf mogelijk nog een juridisch staartje zou krijgen.
Auteur: Edelhart Kempeneers - arbeidsarts, medisch directeur Attentia
Gepubliceerd op 07-04-2020