Mentaal welzijn op het werk in tijden van (corona)crisis

Je hebt je actieplannen voor welzijn op het werk en psychosociaal welzijn voor 2020 helemaal klaar en dan is daar plots een onverwachte hond in het kegelspel… Een gezondheidscrisis die alle geplande activiteiten opzij schuift en de hele New World Of Working nog sterker vernieuwt dan ooit tevoren. Hoe ga je daarmee om? Welke skills helpen je door deze revolutie? We delen graag een aantal inzichten en concrete tips om in deze crisis het welzijn van de medewerkers centraal te zetten.

Hoe omgaan met angst en onzekerheid?

Een crisis is altijd een moment van verandering en laat dat nu net weerstand, onzekerheid en angst oproepen bij mensen. We houden liever vast aan de vertrouwde routine, ook al is die bijlange niet perfect. Hoe kan je je medewerkers ondersteunen bij signalen van angst? Enkele tips:

 •  zorg voor een heldere en eerlijke communicatie: hou je medewerkers op de hoogte van genomen beslissingen en hun impact. Geef eerlijk toe als je het zelf ook niet weet;
 •  betrek medewerkers: vraag wat ze nodig hebben om in deze situatie min of meer comfortabel te kunnen verderwerken, wat de organisatie voor hen kan betekenen;
 •  geef voldoende leiding, maar ook de nodige autonomie: medewerkers moeten weten dat je er voor hen bent, maar kunnen in deze uitzonderlijke situatie zelf beslissen hoe ze bepaalde taken aanpakken of zichzelf organiseren (bv. thuiswerk met kinderen combineren).

Wat met werkstress bij werken op afstand?

Naast de normale werkstress zijn er heel wat nieuwe stressbronnen (zorg voor kinderen, ouders, isolatie…) Het kan zijn dat de coping strategieën die anders volstaan, nu niet voldoende zijn. Daarom is het goed om extra tools aan te reiken. Enkele suggesties:

 • apps voor ontspanning: Headspace, Calm, Breath2Relax zijn eenvoudige tools om zelf mee aan de slag te gaan;
 • adempauze: in plaats van steeds door te blijven gaan, kan je in 2 minuten je stressniveau naar beneden halen door een rustig plaatsje op te zoeken en te gaan zitten. Sluit je ogen en voel je voeten op de grond. Breng dan je aandacht naar je ademhaling en volg een 10-tal ademhalingen (in + uit) heel bewust. Je kan in stilte IN / UIT benoemen om de focus te houden. Word je afgeleid? Geen probleem, herneem op het punt waar je gebleven was;
 • bekijk het eens van de andere kant: maak een lijstje van onverwachte voordelen aan deze situatie, dingen waar je goed gezind van wordt en herlees dit als het moeilijker gaat;
 • oefen je hoopvolle mindset: besef dat een crisis een periode is met een begin én een einde. Dat eindpunt ligt misschien verder van ons af dan we nu zouden willen, maar het is er wel. Voed jezelf met hoopgevende info en help ook de mensen rondom jou om hoopvol te kunnen blijven.


Hoe verbonden blijven met medewerkers en elkaar?

Mensen zijn sociale wezens en in deze tijden van individueel werken en afzondering is er meer dan ooit nood aan verbinding en intermenselijk contact. Het interessante is dat hoe meer we via online tools communiceren, hoe minder we verbinding ervaren. Enkele praktische tips zijn dan ook heel erg welkom:

 • maak tijd voor informeel contact: begin een online meeting met te vragen “Hoe gaat het met jou?”, onderbreek online meetings voor koffiepauze met geklets over alles behalve het werk en organiseer misschien ook eens een ‘kampvuur-meeting’ zonder agenda en met als enige doel collega’s dichter bij elkaar te brengen.
 • zorg voor voldoende feedback: de directe feedback van op kantoor ontbreekt en dit kan voor sommige mensen onzekerheid creëren (doe ik het wel goed? doe ik wel genoeg?...) Teamleiders moeten hier extra alert voor zijn!
 • zorg voor psychologische veiligheid: als er ruimte is om ervaringen, bezorgdheden te delen, om vragen te stellen en je mag toegeven dat iets niet helemaal volgens plan verloopt, creëert dit een diepere verbinding die deze crisis overstijgt.
 • gun jezelf en je collega’s vooral ook het recht tot het uiten van hun emoties. Niets zo erg als met angst blijven zitten. Op die manier zal de onzekerheid enkel groter worden. Stel je kwetsbaar op en vertel heel eerlijk wat jij voelt om zo een hartverwarmende ruimte te doen ontstaan waarin ook jouw collega’s de kracht kunnen vinden om hun grieven te delen.

In tijden van crisis vallen alle maskers af. Wat aan de binnenkant van een mens of een organisatie zit, komt op dit moment naar buiten. Zo kan deze crisis ons bijzonder waardevolle leermomenten bieden die ons zullen helpen om de toekomst op een zo krachtig mogelijke manier aan te pakken. Die toekomst moeten we vandaag durven verzekeren door ook – en vooral! – in tijden van social distancing mentaal ontzettend dichtbij te blijven. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Gepubliceerd op 30-03-2020

  519