Veiligheid

Militairen morren: "Evenwicht tussen werk en privé compleet weg"

De legervakbonden trekken aan de alarmbel: door het verhoogde terreurniveau raken onze militairen overwerkt. De soldaten worden zo vaak ingezet voor extra bewakingsopdrachten dat ze hun vakantiedagen amper kunnen opnemen. De vakbonden willen dringend een oplossing van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

De militairen doen al ruim een jaar allerlei bewakingsopdrachten en sinds de aanslagen in Parijs op 13 november zijn daar ook stations, luchthavens en drukke plekken bijgekomen. "Onze mensen worden al sinds januari vorig jaar ingezet om te helpen bij bewakingsopdrachten door het terreurniveau. Die opdracht komt bovenop het normalere werk als militair: trainingen, buitenlandse oefeningen, operaties. Onze jongens zijn gewoon nooit meer thuis. Ik heb een militair gehoord die vertelde dat zijn vrouw en kinderen hem gewoon even “dag” kwamen zeggen tijdens een bewakingsopdracht. Dan hebben ze hem tenminste eens gezien", zegt Walter Van den Broeck van ACV Defensie in Het Nieuwsblad.

Sommige militairen zijn eerst dagenlang van huis voor een bewakingsopdracht en moeten daarna meteen op missie vertrekken, luidt de klacht. De legertop heeft uitzonderlijk de toestemming verleend om vakantiedagen van vorig jaar tot diep in 2016 te kunnen opnemen. Want door het drukke schema zijn militairen niet in staat om hun vakantie op te nemen.

Sommige jongens slikken haast dagelijks pijnstillers: hoofdpijn, weinig nachtrust, gewrichtspijnen van het lang stilstaan met de zware uitrusting. U mag dat echt niet onderschatten.”

Volgens de vakbonden zijn er intussen zelfs enkele soldaten vertrokken uit het leger.
 

Te weinig centen voor de aflossing van de wacht

Het leger zelf probeert de druk op de gevechtseenheden enigszins te verlichten en zet ook soldaten in die normaal gezien meer logistieke opdrachten doen. Maar de vakbonden kijken vooral naar de bevoegde minister Vandeput.

"Het feit dat de besparingen aanhouden en het niet mogelijk is om tijdig voldoende mensen te rekruteren, stelt steeds meer problemen. Ofwel moet men de opdracht in vraag stellen, maar dat is een politieke keuze. Ofwel moet men meer middelen ter beschikking stellen, maar op korte termijn is dat niet evident om het opgelost te krijgen", zegt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP op de website van De Redactie.

Het interview met Walter Van den Broeck van ACV Defensie kan u lezen op de website van het Nieuwsblad.

Gepubliceerd op 18-02-2016

  231