Mondmasker versus baard en snor: zorgt Covid-19 voor een verplichte scheerbeurt?

Baarden, snorren, veiligheids- en mondmaskers zijn niet bepaald een winnende combinatie. Zeker in deze coronatijden en met het oog op het eindejaar is het cruciaal om een masker te dragen dat het gezicht voldoende bedekt en zo de persoon in kwestie beschermt tegen een mogelijke virusbesmetting.  Maar bij mannen met gezichtsbeharing zoals de Sint en de Kerstman is dit geen evidente opdracht. Met welke spelregels moeten zij of andere bebaarde medemensen rekening houden?

Gepubliceerd op 03-12-2020

volodymyr-hryshchenko-ntantz2egka-unsplash

Veiligheids- en mondmaskers zijn pas nuttig als ze goed passen en aansluiten op het gezicht. Mannen met gezichtsbeharing moeten extra aandachtig zijn, omdat snor en baard een goede afdichting in de weg kunnen staan. Betekent dit dat snor en/of baard taboe zijn in deze coronaperiode? Wat kan de Sint of de Kerstman doen?

Veiligheidsmaskers worden gebruikt als persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) in schadelijke omgevingen, zoals bij aanwezigheid van schadelijke stoffen en agentia. Fit- en afdichtingstesten moeten de goede werking ervan garanderen. En het gebruik van een mondmasker behoort ondertussen tot ons dagelijks ritueel als we uit ons ‘kot’ komen. Met dit masker beschermen we onszelf en andere mensen tegen rondvliegende viruspartikels en andere schadelijke micro-organismen.

Duidelijke richtlijnen over welke beharing kan en welke niet, zijn meer dan welkom. Mannen die graag hun snor laten staan, kunnen inspiratie opdoen op de website van het Amerikaanse welzijnsinstituut NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health). Deze publiceerde naar aanleiding van de “Movember”-actie een ludieke poster met welke gezichtsbeharing kan en welke niet. Op die manier kunnen medewerkers met een masker alsnog veilig een snor laten groeien.

Haal schaar, trimmer of scheermes dus maar boven, en trakteer jezelf op een ‘safety proof’ bovenlipkapsel!

facialhairwmasklg
(bron: NIOSH)

NIOSH benadrukt dat gezichtsbeharing de goede werking van een veiligheidsmasker of mondmasker niet per definitie hoeft te belemmeren: ‘It’s about to get a bit hairy’.

Kortom: gezichtsbegroeiing is toegestaan, op voorwaarde echter dat de haren binnen het masker vallen en niet onder de randen te voorschijn komt. Een volle baard of bakkebaarden kunnen bijvoorbeeld niet, terwijl bepaalde snorren de bescherming niet hinderen.

 

Voorbeelden van snorren die combineerbaar zijn met een mondmasker zijn: een Dallas-snor of een Zappa-snor.  Een hoefijzersnor, fietsstuursnor of Dali-snor kunnen echter niet.

Dus Sinterklaas en de Kerstman vallen jammer genoeg uit de boot om met een mondmasker aan de slag te gaan. Tenzij ze hun lange baard afscheren, maar dat is wellicht geen optie…

Lees meer op senTRAL:

Ademhalingsbescherming testen met een fit-test en afdichtingstest

Bescherming van de ademhaling

Rol van de preventieadviseur op het vlak van PBM’s

Bronnen:

NIOSH Science Blog, “To Beard or not to Beard? That’s a good Question!”, 2 november 2017

Wikipedia

  395