MSA: hoe klachten, arbeidsongeschiktheid en kosten voorkomen?

Bijna de helft van alle kantoormedewerkers krijgt te maken met musculoskeletale aandoeningen veroorzaakt door het werk. De arbeidsongeschiktheid en bijhorende kosten lopen hoog op. Dat blijkt uit een bevraging van externe preventiedienst Liantis bij 2.247 werknemers. 

Uit een bevraging van externe preventiedienst Liantis bij 2.247 werknemers blijkt dat bijna de helft van alle kantoormedewerkers klaagt over lichamelijke problemen door het werk. Het on-ergonomisch zitten bij een bureaujob brengt niet alleen voor de werknemer fysiek ongemak met zich mee, het kost de werkgever ook een pak geld. Werknemers die uitvallen door klachten aan de nek, rug, schouder of handen, zijn gemiddeld 21,5 dagen arbeidsongeschikt en dat kost een werkgever al snel minstens 3.159 euro.
 

Klachten

De externe preventiedienst van Liantis bevroeg 2.247 medewerkers die dagelijks lange tijd achter hun computerscherm doorbrengen. Bijna de helft van de bevraagde kantoormedewerkers had het afgelopen jaar last van klachten aan de rug of polsen. Onderstaande klachten komen het meeste voor:
  • nekklachten (48%);
  • lage rugpijn (37,3%);
  • schouderklachten (33,8%);
  • klachten aan de bovenrug (20,6%);
  • klachten aan de handen en/of polsen (18,5%).

Arbeidsongeschiktheid: periode en kosten

Bij 5,9% van de medewerkers veroorzaakten de werkgerelateerde klachten arbeidsongeschiktheid. Voor lage rugklachten loopt het percentage op tot 7,4%. Het aantal afwezigheden lijkt relatief klein, maar het aantal dagen arbeidsongeschiktheid bedraagt gemiddeld maar liefst 3 weken. Klachten aan de schouders leiden gemiddeld zelfs tot 30 dagen arbeidsongeschiktheid.
 
Werkgevers kunnen rekenen op een kost van minstens 145,95 euro ziektedag van een bediende. Die berekening is gebaseerd op een bediendeloon van 2.500 euro bruto waarop de werkgever nog RSZ-bijdragen moet betalen.
 
Als we dit bedrag toepassen op een arbeidsongeschiktheid van 30 dagen, levert dat de werkgever een kost op van minsten 4410 euro. In werkelijkheid moet er rekening gehouden worden met bijkomende kosten zoals vakantiegeld of de kost om vervanging in te schakelen. 
 

Preventie door ergonomie

Siel Vervalle van Liantis stelt vast dat de klachten die medewerkers aangeven in verband staan met de ergonomische omstandigheden op het werk. Het team van Liantis geeft dan ook de volgende tips mee om ergonomische klachten te verminderen of te voorkomen in een kantooromgeving: 
  • De onderrug moet goed ondersteund zijn, bv. door een ergonomische bureaustoel met verstelbaar deel voor de onderrug. 
  • De stoel moet overal (zitvlak, armleuningen)  goed ingesteld zijn en moet vervolgens correct gebruikt worden door de medewerkers. Naast een goede stoel is een gebruikersopleiding dus aangewezen. 
  • Een goede tafelhoogte de kans verlaagt op nek- en schouderklachten. Omdat tegemoet te komen aan de lengtes van de verschillende medewerkers, is het aangewezen om voor verstelbare tafels te kiezen. 
Liantis besluit dat investeren in ergonomie een belangrijke maatregel is ter preventie van muskuloskeletale aandoeningen. De investering  komt het welzijn van de medewerker ten goede en de ziektekosten verlagen of verdwijnen. 
 
Meer info op senTRAL:


 

Gepubliceerd op 21-06-2019

  293