Naar een veilige kerstperiode, zowel thuis als op het werk!

De kerstperiode is traditiegetrouw een periode van sfeer, gezelligheid en familiefeesten. Maar jammer genoeg zetten de huidige lockdownmaatregelen een stevige domper op de feestvreugde. Bezoek aan familie en vrienden is dit jaar niet mogelijk, en de viering van kerst moet in de eigen ‘bubbel’ plaatsvinden.

Ook het uitwisselen van kerst- en nieuwjaarswensen met collega’s zal volgens de strenge coronarichtlijnen moeten gebeuren. Enkel werknemers die door de aard van hun job op de werkvloer aanwezig moeten zijn (bijvoorbeeld in de zorgsector, supermarkten of productiebedrijven), krijgen de kans om in het bedrijf voor wat kerstsfeer te zorgen. Al moet dit in alle veiligheid gebeuren, in de ruimste zin van het woord.

In dit artikel vindt u een handig overzicht van belangrijke aandachtspunten, zowel thuis als op het werk.

Gepubliceerd op 17-12-2020

Belangrijk basisprincipe

Alle materialen van kerstdecoratie moeten voldoen aan de brandveiligheid. Een klein vonkje kan al grote gevolgen hebben. Om te voorkomen dat er toch brand uitbreekt en medewerkers of bezoekers verwondingen oplopen, gebruikt u enkel kerstversiering die geïmpregneerd is of van brandvertragend materiaal is gemaakt. Ook bij de aanschaf van een kerstboom en losse dennentakken moet u aan de brandveiligheid denken. Vraag daarom bij de leverancier nadrukkelijk naar artikelen met een brandvertragende kwaliteit.

kerst
(bron: Unsplash)

Veiligheidstips voor het plaatsen van de kerstboom

Bij de plaatsing van de kerstboom moet u de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Zorg er onder andere voor dat de kerstboom de vluchtroute niet blokkeert. Let er ook op dat de kerstboomversiering niet in aanraking kan komen met lichtbronnen die warm worden, zoals bijvoorbeeld spots. Enkele tips:

 • Een kunstkerstboom is minder brandbaar en veiliger dan een natuurlijke kerstboom. Koop een exemplaar met een certificaat, omdat deze behandeld worden met brandvertragende en brandwerende stoffen.
 • Zet de kerstboom niet te dicht bij gemakkelijk brandbare zaken of warmtebronnen
 • Koopt u een echte kerstboom? Haal dan liefst een boom met wortel in huis, want deze heeft nog boomsap in zich. Geef hem elke dag water, dan droogt hij niet te snel uit en verkleint het brandgevaar.
 • Gebruik geen haarlak of kunstsneeuw in een echte kerstboom.
 • Een droge boom is zeer brandbaar en niet bestand tegen de warmte van de elektrische decoratie die erin hangt.
 • Zet de boom ver van drukke plaatsen, trappen en deuren en niet in de loop- of vluchtroute. Zo voorkomt u dat u bij brand ingesloten raakt.

Wees voorzichtig met kerstversiering

Er bestaan vele soorten kerstverlichting. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 30% van de verkochte kerstverlichting onveilig is! De meeste ongevallen gebeuren door onjuist gebruik of door slecht materiaal en verkeerde constructies.

Enkele tips voor veilig gebruik:

 • Koop steeds producten met het CE-label. Dit label betekent dat de fabrikant verklaart dat de EU-normen zijn nageleefd.
 • Controleer de kerstverlichting voor u ze aansluit. Ga na of er geen delen van de bekabeling bloot liggen, want beschadigde draden kunnen kortsluiting veroorzaken.
 • Kies voor LED-kerstverlichting: die wordt minder warm en verbruikt veel minder stroom.
 • Een andere veilige optie is feestverlichting met een transformator. Die reduceert de gevaarlijke contactspanning van 220 V naar 24 V en verkleint de kans op elektrische schokken.
 • Dek de lampjes niet af met brandbare materialen en zorg ervoor dat de lampjes steeds vrij staan en hun warmte goed kunnen afgeven.
 • Laat uw verlichting niet branden ’s nachts of als u afwezig bent. Om helemaal veilig te zijn, trekt u het best de stekker uit het stopcontact.
 • Respecteer een veilige afstand tussen uw versieringen en uw verlichting of andere apparaten die warm worden.
 • Kies voor een timer zodat de verlichting niet onnodig hoeft te branden. Zo vermijdt u bovendien ook mogelijke oververhitting.
 • Het spreekt vanzelf dat echte kaarsen in de boom not done zijn.
 • Steek voor uw verlichting niet teveel stekkers in de stekkerdoos en sluit geen stekkerdozen op elkaar aan.

En nog dit: gebruik kerstverlichting alleen buiten als deze mogelijkheid op het product of op de verpakking staat aangeven. Buitenverlichting is herkenbaar aan de code IP44 of aan de opdruk met de waterdruppel in een driehoek. Alle stekkerverbindingen, voedingsadapters en bekabelingen moeten dan vochtbestendig zijn en geschikt zijn om buiten te gebruiken.

Veilig met kaarsen

Kaarsen zorgen steeds voor een gezellige sfeer. Uiteraard is een brandende kaars heel gevaarlijk. Opletten is de boodschap:

 • Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond.
 • Gebruik geen houder die gemaakt is van brandbaar materiaal, zoals hout of plastiek.
 • Versier kaarsen nooit met papier, hout of stof.
 • Plaats kaarsen of theelichtjes op een zichtbare plaats.
 • Zet ze niet in de buurt van brandbare voorwerpen, zoals gordijnen of een brandbaar tafellaken.
 • Laat kinderen nooit alleen thuis bij brandende kaarsen, ook niet voor heel even.
 • Zet geen kaarsen op een kerststuk of steek de kaarsen zeker niet (te lang) aan.
freestocks-hnxkhdnunuk-unsplash
(bron: Unsplash)

Kachel of open haard?

Het is heerlijk om de voeten even op te warmen aan die gloeiende houtblokken. Enkele tips om het veilig te houden:

 • Stook geen behandeld hout of naaldhout.
 • Als het vuur dooft, hecht roet zich makkelijk aan de schoorsteenwand. Dat roet koekt samen tot een extreem brandbare stof. Gevolg: schoorsteenbrand. Laat daarom elk jaar de schoorsteen vegen door een vakman.
 • En uw kachel? Gebruik de Zwitserse methode: vul de bodem met grote houtblokken. Steek het aanmaakblokje aan met een lange aansteker of lucifer en leg er wat aanmaakhout rond.

Bent u toch slachtoffer van een schoorsteenbrand, probeer het vuur dan niet te blussen met water. Dit geeft enorme stoomvorming, waardoor uw schoorsteen kan scheuren of ontploffen. Sluit de luchtinlaatklep af en bel de brandweer via 112.

Brand? Hou het hoofd koel

Drie op de vier landgenoten denkt nooit of slechts sporadisch aan brand. Slechts 2% is bewust bezig met brandpreventie.

Een brand die ’s nachts ontstaat, krijgt vaak de kans om zich flink uit te breiden. Door het veelvuldig gebruik van kunststofmaterialen in onze moderne woningen en bedrijven heeft een kleine vonk soms maar enkele minuten nodig om uit te groeien tot een verwoestende brand met een grote rookontwikkeling.

Het is vrijwel uitgesloten dat u ’s nachts door brandlucht gewekt wordt, aangezien het reukorgaan niet zo goed functioneert als u slaapt. Bij de meeste branden komt bovendien het reukloze maar zeer giftige koolmonoxide (CO) vrij.

Aftellen naar een gezond en veilig nieuw jaar

Dankzij deze tips creëer je ideale omstandigheden voor een veilig en aangenaam kerst- of eindejaarsfeest met familie, vrienden of collega’s. In dit artikel las u trouwens geen tips voor een veilig gebruik van vuurwerk, simpelweg omdat het gebruik van vuurwerk dit jaar (en ook begin volgend jaar) streng verboden is. Maar laat dit absoluut niet de feestvreugde verknallen…

  51