Veiligheid

Nachtdienst beïnvloedt geheugencapaciteiten

Jarenlang werken in ploegendiensten kan een chronische achteruitgang in het geheugen veroorzaken. Dat blijkt uit een longitudinaal onderzoek waarvan de resultaten zijn verschenen in het blad Occupational and Environmental Medicine.

Weinig geweten over invloed op het geheugen

Ploegenarbeid verstoort, net zoals een  chronische jetlag,  het ritme en het sociaal leven van de werknemers. In verschillende wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat ploegenarbeid gerelateerd is aan verhoogde gezondheidsproblemen (bv. maag zweren, hart- en vaatziekten, het metaboolsyndroom, borstkanker,…) en aan acute gevolgen voor de arbeidsveiligheid en productiviteit.

Tot nu toe bestaat er nog niet veel bewijs over de invloed van ploegendiensten op cognitieve vaardigheden op lange termijn. Onderzoekers van de Universiteit van Toulouse wilden via hun onderzoek de effecten van ploegendienst op de hersenen verduidelijken.
Longitudinale studie
De onderzoekers testten op drie verschillende tijdstippen de cognitieve capaciteiten 3232 werknemers en gepensioneerden: in 1996, in 2001 en in 2006. Op deze manier konden ze nagaan of ploegendienst langdurige effecten heeft op het geheugen.  
Niet te onderschatten effecten
Tien of meer jaar werken in onregelmatige ploegendiensten met nachtwerk doet de hersenen zeker zes jaar extra verouderen, boven op de normale achteruitgang in geheugen en denksnelheid.
Zelfs nadat werknemers stopten met  onregelmatig werkuren, hield het effect aan. Op zijn vroegst pas vijf jaar na de laatste ploegendienst was het verminderde geheugen niet meer meetbaar. Maar de denksnelheid bleef nog steeds achter in vergelijking met leeftijdgenoten die met regelmatige daguren werkten.

Het verhoogde risico op gezondheidsproblemen bij nachtwerk zou voortkomen uit de verstoring van de biologische klok, die onder invloed staat van het natuurlijke slaap-waakritme. Tijdens het nachtwerk en in de dagen erna hebben werknemers vaak last van concentratie- en geheugenstoornissen. Nu is voor het eerst aangetoond dat die ontregeling van de hersenen ook op langere termijn doorwerkt.

Meer info op senTRAL:
Nacht- en ploegenarbeid (Thematische fiche)
 
 

Gepubliceerd op 06-11-2014

  280