Veiligheid

Neemt u af en toe een slaappil? Denk dan ook aan de risico’s!

Verminderde reflexen, geheugenproblemen, afhankelijkheid.... Het gebruik van slaapmiddelen schaadt de lichamelijke gezondheid en de efficiëntie van werknemers. Deze slaapmiddelen hebben een invloed op hoe de werknemers functioneren, en verhogen het risico op ongevallen.

Bedrijfsleiders en hoge kaderleden bijvoorbeeld vormen een risicogroep. Ze werken veel, zitten vaak in hun wagen en komen ‘s avonds laat thuis. Sommige mensen die moeilijk de slaap vatten denken dat ze zullen kunnen recupereren en hun prestaties de volgende dag nog zullen kunnen verbeteren als ze een slaappil nemen. Toch zijn de gevolgen inzake vermoeidheid en geheugencapaciteit niet te verwaarlozen. Om het nog niet te hebben over het risico om verslaafd te raken.

Het probleem is eigenlijk dat slaap, die wordt veroorzaakt door een geneesmiddel, een kunstmatige slaap is. Daardoor kunnen het lichaam noch de hersenen weer op krachten komen.

Niet te onderschatten risico’s

Slaapmiddelen veroorzaken vermoeidheid tijdens de dag en concentratieverlies. En omdat ze ook voor verminderde reflexen zorgen, vergroot de kans op een arbeids- of verkeersongeval. Personen die slaapmedicatie nemen en fysieke arbeid uitvoeren moeten er ook voor zorgen dat ze niet vallen door een gebrek aan concentratie.

Alleen door een nacht natuurlijke slaap kan het lichaam weer op krachten komen en ontspannen.

Als een arts het toch nodig acht om slaapmiddelen voor te schrijven, zal dat in zo klein mogelijke dosissen zijn, tijdens een zo kort mogelijke periode.

 

Bronnen :
Passion Santé, Somnifères, des effets secondaires insoupçonnés
BFMTV, Pourquoi prendre des somnifères est mauvais pour votre travail, 13 juin 2017

Gepubliceerd op 26-06-2017

  136