Veiligheid

Neurochirurg: "Meeste mensen met lage rugpijn gaan beter werken"

Nooit hadden we zo'n fysiek lichte jobs en toch zitten er meer chronische ruglijders dan ooit arbeidsongeschikt thuis, intussen al 95.000 mensen. "Iets klópt er niet", zegt neurochirurg Erik Van de Kelft, die chronische lage rugpijn anders wil aanpakken. Hoe? Zo veel mogelijk patiënten met lage rugpijn terug aan het werk sturen, mits pijnmedicatie. "In veel jobs maakt het geen verschil of je nu thuis in de zetel pijn hebt of op het werk op een stoel."

'Patiënten met chronische lage rugpijn kosten de samenleving handenvol geld', zegt neurochirurg Erik Van de Kelft (AZ Niklaas). 'Omdat we hen overbodige behandelingen en onderzoeken laten ondergaan én omdat ze meestal niet meer gaan werken.' Elk jaar verdwijnen massa's rugbelastende jobs.

Elk jaar komen er 40.000 langdurig zieken bij en een groot deel van hen hebben last van chronische lage rugpijn. Alle dure behandelingen ten spijt wordt het rugprobleem alleen maar groter en onbetaalbaarder. In 80 procent van de gevallen kennen dokters de oorzaak niet. "En nee, kantoorjobs zélf veroorzaken het nationale rugprobleem niet", zegt Dr. Van de Kelft stellig. "Er zijn goeie wetenschappelijke studies over identieke tweelingen en hun rug. De helft met rustige kantoorjobs, de andere helft met zware fysieke arbeid. De lage rug van de laatste groep is er altijd veel slechter aan toe."

De neurochirurg pleit ervoor om zwaar te investeren in onderzoek dat betere diagnoses mogelijk maakt. Maar ondertussen moeten artsen hun patiënten ook anders aanpakken. Niet alleen hebben ze pijnmedicatie en beweging nodig, volgens Van de Kelft moeten ze ook zo snel mogelijk weer aan het werk. 'In veel jobs maakt dat weinig verschil: zowel thuis als op je werk zit je op een stoel', zegt hij in het tijdschrift Knack. 'Maar als je gaat werken heb je tenminste afleiding, voel je je nodig en nuttig, en heb je contact met je collega's. Hoe langer je thuisblijft, hoe moeilijker het is om weer aan de slag te gaan. De kans dat je na twee jaar nog naar je job terugkeert, is zelfs zo goed als nihil.'

Naar schatting 7 op de 10 thuiszitters zou, volgens de arts, beter af zijn als zij weer gaan werken.
 

Gepubliceerd op 13-12-2016

  624