Nieuwe campagne over handhygiëne in woonzorgcentra

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid focust in zijn jaarlijkse handhygiëne-campagne op woonzorgcentra. Doel van de campagne is om medewerkers, bewoners en bezoekers te informeren over het belang van een goede handhygiëne om zorginfecties te voorkomen. Zorg en Gezondheid heeft veel nuttig campagnemateriaal online geplaatst; ideaal voor preventieadviseurs, hiërarchische lijn en werkgevers in de zorgsector.
Hieronder geven we een overzicht van het beschikbare campagnemateriaal.

Bijkomend organiseert Zorg en Gezondheid in een reeks infosessies waarin het campagnemateriaal wordt voorgesteld. U kunt zich daarvoor nog inschrijven via deze link.
Zorg en Gezondheid benadrukt dat handhygiëne in de zorg essentieel is om de overdracht van micro-organismen (onder andere bacteriën, virussen en schimmels) te stoppen.

Overzicht campagnemateriaal

-          Instructiefilmpjes:

-          E-learning: bedoeld voor zorgverstrekkers die willen ontdekken waarom handhygiëne zo belangrijk is en hoe je deze correct toepast. Er is zowel een theoretisch als een praktisch gedeelte. In het praktische gedeelte wordt de handhygiënekennis getest door het beoordelen van praktijksituaties; deelnemers krijgen een score.

-          Online checktool “Basis- en structuurvoorwaarden: via deze tool kan je je zorgvoorziening registreren en op maat nagaan of de medewerkers en de verschillende ruimtes in je voorziening voldoen aan de nodige basis- en structuurvoorwaarden voor goede handhygiëne. Je kan de resultaten bewaren voor rapportering of als vergelijkingsbasis voor latere controlemomenten.

-          Werkinstrument “Infectiepreventiebeleid in Vlaams woonzorgcentra”: deze leidraad wordt op dit moment afgerond door de KU Leuven en IDEWE. Doel is om zorgvoorzieningen houvast te bieden bij de uitwerking en navolging van een intern beleid omtrent infectiepreventie. Het werkinstrument zal in de loop van november 2019 beschikbaar zijn via de website van Zorg en Gezondheid.

-          Gedrukte campagnematerialen: deze kunnen besteld worden via deze link: https://www.zorg-en-gezondheid.be/bestelformulier-campagnematerialen-handhygi%C3%ABne

  • Affiches voor in de gang
  • Een infofolder voor bewoners/bezoekers en een voor (para)medici die wel eens over de vloer komen
  • Een tafelstaander voor op de toog of in de refter
  • Verwijderbare stickers voor op de spiegels bij de wastafels

-          Een e-mailbanner.

Website Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, “Hier dragen we goede hygiëne op handen”, oktober 2019

Gepubliceerd op 29-10-2019

  143